Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Злоупотребљавали децу због просјачења

rss

14.04.2009.

Злоупотребљавали децу због просјачења

Ухапшен због трафикинга децом-просјацима

Нишка полиција ухапсила је С.Т.(38) из Прћиловице, општина Алексинац, због сумње да је извршио кривично дело трговине људима, а за С.С.(50) из Трстеника, који је у бекству, трага због саизвршилаштва истог кривичног дела, саопштено је у полицији.

Осумњичени су врбовали, а потом и превозили децу из околине Ниша до Црне Горе где су се она бавила просјачењем, навели су у нишкој Полицијској управи.

Осумњичене је јуна прошле године црногорска полиција зауставила у возилу у којем су превозили више од 30 лица, од којих је 19 било малолетно. Кажњени су пред судијом за прекршаје са по 300 евра, и наложено им је да напусте Црну Гору.

"Црногорски тужилац тада је проценио да није целисходно водити кривични поступак", рекао је шеф Одсека за странце, сузбијање илегалне миграције и трговине људима Душан Кликовац.

Нишка полиција успела је да преко Интерпола и државних органа Србије и Црне Горе прикупи сву потребну докуменатцију, као и да прошле седмице пронађе осумњиченог С.Т. и ухапси га.

Деца ромске националности су, заједно са својим родитељима, била смештена у Подгорици, одакле су свакога дана превожени до других места на обали, где су просила. Део "пазара" добијали су и њихови родитељи.

Кликовац је истакао да су осумњичени у трафикинг укључили и своју децу, али ће се теретити за кривично дело трговине људима и просјачења само за злоупотребу туђе. Међу децом је било петоро млађих од пет година.

Црногорски Центар за збрињавање малолетне деце прихватио је одмах двоје малолетника, они су касније преузети од нишког Центра за социјални рад и сада се налазе у хранитељским породицама, речено је у полицији.

Организатори су откривени у оквиру црногорске акције "Просјак", на почетку прошле туристичке сезоне на црногорском приморју.

Док прошле године на подручју Полицијске управе Ниш није било ни једног случаја трговине људима, нишка полиција је 2004. открила деветочлану групу која је давала децу другима уз накнаду, а место извршења и те трговине била је Прћиловица у алексиначкој општини.


http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=131200

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Za-prosjachenje-regrutovani-i-trogodishnji-romski-malishani.lt.html

http://www.blic.rs/srbija.php?id=88298

http://www.gradjanski.rs/navigacija.php?vest=41844



# општина Прћиловица
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима