Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ispituju se uzroci infekcije u Domu Kulina

rss

20.03.2016. Tanjug, B92

Nema novih slučajeva stomačne infekcije kod štićenika doma za smeštaj dece i odraslih teže i teško ometenih u razvoju Kulina u Aleksincu, a u tu ustanovu upućene su sve nadležne inspekcije i analize će biti gotove početkom sledeće nedelje

Malina Mitić

Jedan od korisnika, preminuo je zbog duge i teške bolesti koja nema veze sa ovom epidemijom.

U dom u Kulini upućene su sve nadležne inspekcije a analize će biti gotove, početkom sledeće nedelje.

Nakon što je pacijent preminuo sredinom nedelje, rano ujutru istog dana, kod 14 štićenika prvog sprata paviljona Pink, pojavili su se slični simptomi, stomačne tegobe i dijareja. Pacijenti koji su smešteni u ovom paviljonu, uglavnom su nepokretni, a njihov loš imunitet isprovociran je raznim faktorima.

Lekar internista u domu Kulina, Malina Mitić, rekla je za B92 da su svi pacijenti u dobrom opštem stanju i da se ispituju svi uzroci bolesti.

"Poslata je hrana i voda na analizu, poslata je stolica na analizu, biohemija, laboratorija to je već u toku. Sumnja se na neku crevnu zaraznu infekciju", dodala je ona.

Kako ističu u toj ustanovi, nije reč o epidemija velikih razmera i većina korisnika nema izražene simptome, a tri korisnika sa težom kliničkom slikom, istog dana su zbrinuti u ustanovi.

"Svi pacijenti su danas u dobrom opštem stanju, svi uzroci bolesti se ispituju, poslata je hrana i voda na analizu, poslata je stolica na analizu, biohemija, laboratorija to je već u toku. Sumnja se na neku crevnu zaraznu infekciju", dodala je Malina.

Simptomi su se kod 14 štićenika pojavili redinom nedelje, praćeni stomačnim tegobama i dijarejom.

Paviljon "Pink"

Pacijenti koji su smešteni u ovom paviljonu, uglavnom su nepokretni.

Preduzete su sve mere, a dom Kulina dobio je predlog mera za suzbijanje epidemije. Rezultati analiza očekuju se početkom sledeće nedelje.

Iz sanitarne inslekcije Ministarstva zdravlja, potvrdili su nam da su iz doma istog dana prijavili epidemiju i da su u Kulini, odmah upućene sve nadležne inspekcije.

Za sada se sumnja da je u pitanju epidemija Eterokolitisa, koju karakteriše grupno oboljenje koje se manifestuje dijarejom koju moze da izazove više uzroka. Preduzete su sve mere a dom Kulina dobio je predlog mera za suzbijanje epidemije.

Rezultati analiza očekuju se početkom sledeće nedelje. U Domu za smeštaj dece i odraslih lica teže i teško ometenih u razvoju Kulina, trenutno boravi 313 korisnika i 18 radnih terapeuta.

Komentara: 0


# dom zaraza Kulina infekcija stomačni grip Dom Kulina Malina Mitić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima