Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Hor Šumatovac učestvovao na horskom festivalu u Požarevcu

rss

27.10.2022. Slađana Marković

Aleksinački mešoviti hor Šumatovac bio je učesnik 5. po redu festivala duhovne i svetovne muzike u Požarevcu, u organizaciji Crkve Svete Petke i Crkvene opštine Požarevac.

Hor Šumatovac  učestvovao na horskom festivalu u Požarevcu

  Predstavili su se horovi iz Vršca, Ćuprije, Aleksinca, Pančeva, Smedereva i Požarevca. Na otvaranju su svi horovi otpevali Tropar Svetoj Petki. Naš hor je izveo pet kompozicija,  Dindirindin-Matteo Flecha, So ben mi cha bon tempo-Orazzio Vecchi, Щedrik-Mikola Leontovič, Budi imja gospodnje -Dmitri Bortnjanski i Salmo 150-Ernani Aquiar. 

 Učestvovao je i u zajedničkom pevanju združenih horova na kraju festivala, kompozicije Oče naš, Nikolaja Kedrova. 

 Drago nam je da smo bili deo ove lepe priče, i da smo, po rečima organizatora, publike i horskih kolega, ostavili odličan utisak.

 Šumatovac je, na putu za Požarevac, posetio  manastir Ravanica, zadužbinu Kneza Lazara, i poklonio se njegovim moštima. Uz dozvolu monahinja otpevali smo duhovne kompozicije Tebe pojem i Budi imja gospodnje, a zatim, okrepljeni u veri, nastavili svoj put.

 Organizatori festivala u Požarevcu, kao dobri domaćini, potrudili su se da nas lepo ugoste i upoznaju sa svojim duhovnim i kulturnim nasleđem. U naš boravak uključili su posetu manastiru Zaova. 

 Svaki hor je tokom festivala imao svog vodiča, a nas je izabrala divna, vesela i druželjubiva Divna, zbog rođačkih veza koje je vežu  za naš kraj. Čuli smo narodno predanje o nastanku manastira i otpevali Tebe pojem, Mokranjca, zajedno sa horom Margi iz Ćuprije. Saradnja između ova dva hora će se nastaviti. 

 Ovo  putovanje bilo je spoj lepog i korisnog. Za nove članove bio je prvi nastup sa našim horom, na kojem su se odlično uklopili. Razmenili smo iskustva i note, stekli nove prijatelje, čuli mišljenja kompetentnih ljudi o našem radu, a posebno iznenađenje iz publike bila je podrška  porodice Pejčić, koja se u Požarevac doselila iz Aleksinca.

  Bilo je to još jedno lepo predstavljanje našeg hora. Naš veliki trud i rad se isplatio. 

 


# Požarevac Šumatovac festival Šumatovac hor Sveta Petka
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima