Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Хор Шуматовац учествовао на хорском фестивалу у Пожаревцу

rss

27.10.2022. Слађана Марковић

Алексиначки мешовити хор Шуматовац био је учесник 5. по реду фестивала духовне и световне музике у Пожаревцу, у организацији Цркве Свете Петке и Црквене општине Пожаревац.

Хор Шуматовац  учествовао на хорском фестивалу у Пожаревцу

  Представили су се хорови из Вршца, Ћуприје, Алексинца, Панчева, Смедерева и Пожаревца. На отварању су сви хорови отпевали Тропар Светој Петки. Наш хор је извео пет композиција,  Dindirindin-Matteо Flechа, So ben mi cha bon tempo-Orazzio Vecchi, Щедрик-Микола Леонтович, Буди имја господње -Дмитри Бортњански и Salmo 150-Еrnani Aquiar. 

 Учествовао је и у заједничком певању здружених хорова на крају фестивала, композиције Оче наш, Николаја Кедрова. 

 Драго нам је да смо били део ове лепе приче, и да смо, по речима организатора, публике и хорских колега, оставили одличан утисак.

 Шуматовац је, на путу за Пожаревац, посетио  манастир Раваница, задужбину Кнеза Лазара, и поклонио се његовим моштима. Уз дозволу монахиња отпевали смо духовне композиције Тебе појем и Буди имја господње, а затим, окрепљени у вери, наставили свој пут.

 Организатори фестивала у Пожаревцу, као добри домаћини, потрудили су се да нас лепо угосте и упознају са својим духовним и културним наслеђем. У наш боравак укључили су посету манастиру Заова. 

 Сваки хор је током фестивала имао свог водича, а нас је изабрала дивна, весела и дружељубива Дивна, због рођачких веза које је вежу  за наш крај. Чули смо народно предање о настанку манастира и отпевали Тебе појем, Мокрањца, заједно са хором Марги из Ћуприје. Сарадња између ова два хора ће се наставити. 

 Ово  путовање било је спој лепог и корисног. За нове чланове био је први наступ са нашим хором, на којем су се одлично уклопили. Разменили смо искуства и ноте, стекли нове пријатеље, чули мишљења компетентних људи о нашем раду, а посебно изненађење из публике била је подршка  породице Пејчић, која се у Пожаревац доселила из Алексинца.

  Било је то још једно лепо представљање нашег хора. Наш велики труд и рад се исплатио. 

 


# Пожаревац Шуматовац фестивал Шуматовац хор Света Петка
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима