Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Nobel za Tačija i Haradinaja

rss

28.08.2013. Miodrag Tasić

Režiser Emir Kusturica predlaže Antu Gotovinu za Nobelovu nagradu za mir. „Čoveka“ je oslobodio Haški tribunal odgovornosti za svaki zločin prema Srbima u građanskom ratu u Hrvatskoj. Dakle, nije bilo nikakve krivice Gotovine i kompanije u „Oluji“ i sličnim filantropskim akcijama hrvatske vojske, a i ako je bilo, za to nije kriv general Gotovina.

Nobel za Tačija i Haradinaja

General je nevin. Kusturica pomalo sumnja u tu nevinost, ali se rukovodi time da iako je bilo zločina, moglo ih je biti i više. Ako je pobijeno hiljadu Srba, mogli su pobiti i sto hiljada! Ako su proterali dvesta hiljada srpske nejači iz Hrvatske, mogli su verovatno i preostalih deset-dvadeset hiljada. Pošto nisu bili gori nego što jesu, eto, zaslužuju generali Nobela. Pre svih Gotovina!

Posle „Oluje“ decenijama još uvek u dobrom delu Hrvatske vlada mrtva tišina!

Nije mala stvar oponirati Kusturici, ali bih se ovaj put usudio da predložim Tačija i Haradinaja za Nobela. Tači i Haradinaj nisu manje naklonjeni Srbima od Gotovine i Markača. Reklo bi se da je repertoar njihove naklonosti prevazišao čak i Hrvatske uzore. Na primer, za Hrvate se još uvek ne tvrdi da su Srbima vadili organe! Možda nema dokaza, a moguće da ljudi nisu tako umešni kao njihova sabraća sa Kosova?

Drugo, Hrvatskoj više i ne treba neko međunarodno priznanje. Čak ni svemoćni Nobel. Hrvatska je zbog svoje tisućljetnje kulture, civilizacijskih dostignuća, Oluja je, recimo, dečja igra u odnosu na Jasenovac, Jadovno, crkvu u Glini..., sveopšteg evropskog ponašanja i evropskih tekovina primljena u elitno evropsko društvo. Kosovo, nažalost, nije još uvek. I pored onolikog heroina, oružja, belog roblja, svakojakih kriminalaca koje izvozi u Evropu, još uvek mora da čeka na članstvo u EU. Zato bi Nobelova nagrada za mir bila svojevrsni podstrek mladoj demokratiji!

Takođe, spisak dosadašnjih slavodobitnika daje za pravo kosovskim čovekoljubima. Po čemu je Marti Ahtisari, malecni Kušner, ili nekada Jaser Arafat zaslužniji od Tačija? Šta je to učinila Evropska Unija da bi zaslužila Nobela, a da to nisu Tači i Haradinaj? Eu je bombardovala Irak, Avganistan, Libiju, Srbiju, sprema se za intervenciju u Siriji! Pomogla je obaranje režima u Egiptu, zavodi sankcije Severnoj Koreji, Iranu i slične mirotvoračke delatnosti. Sve to, samo u manjoj meri, i sa skromnijim mogućnostima, učinili su kosovski junaci. Evropa je sila; ekonomska, vojna, brojčana, a Albanci nejaki, bedni, malobrojniji od drugih. I opet ubijaju u susedstvu, ruše, otimaju... Stoga je veličina njihovog dela neizmerna.

Lično kao Srbin voleo bih da pomenuta dvojka bude nagrađena iz meni, sebičnih razloga. Na taj način Srbi bi shvatili da nisu dostojni Evrope u kojoj su kreatori evropskih vrednosti i ideja veličine poput Tonija Blera, Genšera, Jelka Kacina, Solane, Širaka, Joške Fišera, a kojima će se sa svim počastima pridružiti Tači, Haradinaj, Salji Beriša, Gotovina, Markač, Naser Orić...  Valjda bi tada i poslednji skeptik u Srbiji shvatio da mi ovakvoj Evropi ne pripadamo?

Miodrag Tasić
Miodrag Tasić

 

 

 

 

Srpski san je ni od čega postati ministar. Posle je lako dostići i onaj američki; milionerski!

Dilema naroda: nisu svi ministri lopovi ili su neki velemajstori u skrivanju lopovluka.

U slučaju stvaranja Velike Albanije predsednička palata zvaće se Žuta kuća!

Velika Albanija bi morala da promeni nacionalni simbol. Lešinar bi bio prikladnije rešenje umesto dvoglavog crnog orla!

Daleko je sunce, struju su mi isključili, a na šporetu ispao šamot. Ne lipši magarče do zelenog proleća!

Alternativni način za sticanje plave krvi je da vas namodre od batina!

Amnestija za robijaše s jedne strane predstavlja humanu crtu vlasti, ali je, takođe, i ulaganje u budućnost. Nikad se ne zna kada će mečka zaigrati i pred tvojom kućom!

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić Velika Albanija
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima