Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Vlada sutra o tenderu za uljne škriljce

rss

11.01.2012. Izvor: Tanjug

Vlada Srbija sutra će doneti odluku o raspisivanju tendera za izbor savetnika za pronalaženje strateškog partnera za eksploataciju uljnih škriljaca na teritoriji Aleksinca, najavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Vlada sutra o tenderu za uljne škriljce

Eksploatacija uljnih škriljaca iz kojih bi godišnje moglo da se dobije između 500 i 600 hiljada tona nafte mogla bi da počne najranije za šest do sedam godina, rekao je Dulić, prilikom obilaska bušotine na kojoj se istražuju uljni škriljci u selu Subotinac kod Aleksinca.

Dulić je istakao da ovih dana u resorno ministarstvo treba da stigne elaborat koji će potvrditi da u aleksinačkom nalazištu uljnih škriljaca postoje rezerve od 400 miliona tona za eksploataciju.

Ministar je rekao da će država sa potencijalnim strateškim partnerom sklopiti za nas najpovoljniji mogući ugovor, odnosno da neka strana kompanija neće moći samo da ubira prihode.

On je kazao da će država u svakom slučaju imati deo vlasništva u budućem konzorcijumu u kojem će učestvovati i jedna domaća firma iz aleksinačkog kraja.

Dulić je napomenuo da je ministarstvo htelo da to bude Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica", ali da će zbog nemogućnosti, to najverovatnije biti Aleksinački rudnici ili neka druga domaća firma koju bude ovlastila država.

U aleksinačkom području, prema procenama, postoji potencijal od dve milijarde tona uljnih škriljaca, za koje je Dulić rekao da je to jedno od najvećih istraženih nalazišta uljnih škriljaca u Evropi.


Komentara: 0


# Vlada Republike Srbije uljni škriljci Subotinac škriljci
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima