Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Poskupljenje struje neizbežno, barem nas tako država ubeđuje

rss

24.05.2022. N1, Aleksinac.Net

Ana Brnabić: Odvrtala sam sijalicu na lusteru u Velikoj Britaniji zbog štednje
Vučić: Ne odvrćem sijalice, nisam toliko odgovoran – štedim gaseći svetla
Država poziva na štednju struje, a troši dva miliona evra u vilama i objektima.

Poskupljenje struje neizbežno, barem nas tako država ubeđuje

Elektroenergetski sistem mora da funkcioniše, pa će zbog svega toga poskupljenje u jednom trenutku postati neizbežno, ali je potrebno da se oko toga usaglase svi relevantni faktori, rekao je Vladimir Šiljkut, savetnik direktora EPS za poslovni sistem.

„I sa eventualnim korekcijama, cena električne energije i za domaćinstva i za privredu ostaće znatno niža nego u zemljama regiona“, rekao je on na konferenciji o uticaju prozjumera – korisnika koji su istovremeno proizvođači električne energije.

EPS je nesumnjivo posvećen razvoju obnovljivih izvora energije, ali su potrebna velika ulaganja ne samo u nove elektrane na OIE već i u druge delove sistema da bi se one priključile na mrežu, rekao je Šiljkut.

"Bitno je da EPS iz sopstvene delatnosti može da izdvoji sredstva za te investicije", kazao je.

Šiljkut je dodao da EPS već duži period stvara gubitak po osnovu isplate naknada za OIE, jer se od kupaca prikupi manje novca nego što se plati povlašćenim proizvođačima i upozorio da su i cene koje plaćaju domaćinstva za električnu energiju u Srbiji niže od cene proizvodnje kilovat-sata u EPS-u, već duži period, saopštio je EPS.

"S obzirom da je proizvodna cena viša od prodajne, i da pri tome više od polovine prodajne cene odlazi EMS-u i Elektrodistribuciji Srbije, za mrežarinu, jasno je da EPS i po ovom osnovu ostvaruje gubitak u poslovanju. I svi izdaci u održavanje i nove investicije, neophodne za rad EPS-a, svakodnevno su sve veći", istakao je on.

 

 

Država poziva na štednju struje, a troši dva miliona evra u vilama i objektima

"Naši građani nemaju osećaj koliko je ovde struja jeftina. Hajde, kad izađemo iz prostorije da za sobom ugasimo sijalicu", izjavila je danas premijerka Ana Brnabić pozivajući građane na štednju i ističući da je i sama, dok je živela u Britaniji "odvrtala sijalicu" zbog skupe struje. Kako građani žive i na koji način se dovijaju da uštede svaki kilovat i "ne ulete" u crvenu zonu gde se potrošnja obračunava po tri puta višim cenama - samo oni znaju. A koliko se struje troši u državnim vilama i drugim reprezentativnim objektima kojima upravlja Uprava za zajedničke poslove republičkih organa znaju - državni revizori. Njihov izveštaj kaže da je ova Uprava - koja se finansira iz budžeta - Elektroprivredi Srbije tokom 2020. na ime utrošene električne energije platila - dva miliona evra.

„Kada sam živela u Velikoj Britaniji imali smo luster sa tri puta četiri sijalice i odvrnete neku jer vam ne trebaju sve. Tamo je stuja toliko skupa da svaki dan razmišljate kako da ja budem efikasnija zato što te lupi po džepu“, rekla je danas Ana Brnabić za TV Hepi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nešto kasnije izjavio je da će struja u državi morati da poskupi ali da će se to desiti kada Vlada bude uverena da je zauzdala inflaciju i da može da je drži pod kontrolom.

"Ne odvrćem sijalice, nisam baš tako odgovoran. Ali čestitam ljudima koji jesu", rekao je Vučić.

Državni revizori kontrolisali su tokom protekle godine finansijske izveštaje Uprave za zajedničke poslove republičkih organa.

Ova Uprava, između ostalog, brine i o državnim nepokretnostima za reprezentativne potrebe.

U rezidencije je, izmenom Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, u oktobru 2020. godine uvršćena i nekadašnja "Jovankina vila"  u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, koja je određena za boravak premijerke Srbije.

DRI je, kontrolišući završne račune Uprave tokom 2021. godine utvrdio da je, na ime rashoda za energetske usluge tokom 2020. godine, Uprava potrošila ukupno 522 miliona dinara, što je oko 4,4 miliona evra.

Trošak električne energije tokom 2020. godine bio je 238,9 miliona dinara, što je oko - dva miliona evra.

Izvor : DRI

"Uprava je na nabavku električne izvršila rashode u ukupnom iznosu od 238,85 miliona dinara. Na osnovu ugovora od 1. jula 2019. godine, Uprava je za pružene usluge električne energije izvršila plaćanje u iznosu od 148,35 miliona dinara dobavljaču JKP EPS Beograd. Isplata je izvršena na  osnovu ispostavljenih mesečnih računa dobavljača", navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije.

Na osnovu drugog ugovora, od 2. jula 2020. godine, za nabavljene usluge električne energije, Uprava je, navodi se, "izvršila plaćanje u iznosu od 89,38 miliona dinara dinara, dobavljaču JKP EPS Beograd".

Isplata je, takođe, izvršena na osnovu ispostavljenih mesečnih računa dobavljača.

 

Komentara: 1


# Aleksandar Vučić Ana Brnabić
@avucic @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-)

    Sale 28.12.2022.
    Stedim cak sam obicnu rasvetu zamenio xenonlight led sijalicama.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima