Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

NIS traži naftu i gas u Pomoravlju

rss

18.09.2011. Beta

Na teritoriji Pomoravskog okruga Naftna industrija Srbije (NIS) danas je počela geofizička ispitivanja na istražnom prostoru "Moravski rov" kako bi se otkrile potencijalne lokacije nafte i gasa.

NIS traži naftu i gas u Pomoravlju

Ispitivanja sprovodi Direkcija za geološka istraživanja i razradu ležišta NIS-a, a projekat je vredan oko milion evra. Program geoloških istraživanja u užoj Srbiji podrazumeva seizmička ispitivanja nafte i gasa u Moravskoj dolini u dužini od 180 kilometara.

Predviđeno je da se istraži oko 3.000 kvadratnih kilometara zemljišta u Jagodini, Kruševcu, Varvarinu, Paraćinu, Ćupriji, Rekovcu, Despotovcu, Ćićevcu, Ražnju i Aleksincu.

"Cilj ovih ispitivanja je da se sagleda geološka građa kako bi se izdvojile najperspektivnije lokacije za buduća detaljna istraživanja nafte i gasa. Istraživanja imaju i naučni značaj jer će podaci moći da se koriste za istraživanje građe zemljine kore u ovom području", rekao je novinarima specijalista za rukovođenje seizmičkom ekipom Zoran Radošević.

U NIS-u poručuju meštanima da će sve štete na njivama koje im mašine vibratori naprave prilikom ispitivanja zemljišta biti nadoknađene preko mesnih zajednica. Kako je rečeno novinarima, često se dešava da ljudi kradu opremu i kablove vredne oko 4.000 dolara iako se ovi seizmički kablovi ne mogu upotrebiti u druge svrhe.

Ovakve vrste ispitivanja tla vršene su još '70-ih godina prošlog veka.

"Seizmički radovi se poslednjih 50 godina u kontinuitetu izvode u Vojvodini, dok se prošle godine krenulo sa ispitivanjem južno od Save i Dunava", rekao je Radošević.

Vrednost prethodnog projekta na Zapadnoj Moravi bila je 1,4 miliona evra. Plan za sledeću godinu predviđa ispitivanje 500 kilometara terena u Srbiji vrednosti 2,2 miliona evra. Strateškim planom istraživanja do 2020. godine u ovoj oblasti planirane su investicije od 150 miliona evra, kazali su u NIS-u.


Komentara: 0


# Direkcija NIS
@ 

[ Dodaj komentar ]