Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Generalni štrajk u "Fradu"

rss

07.05.2013. Aleksinac.Net, Radio Aleksinac

Nakon prošlogodišnjih štrajkova upozorenja, a potom i štrajka u zakonskim normativima, radnici aleksinačkog "Frada" su od danas u generalnom štrajku.

Generalni štrajk u

Zaposleni u nekada čuvenoj fabrici filtera “Frad” danas su stupili u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata za januar, februar i mart.

"Kao proizvod i svih ostalih privatizacija u Srbiji i Frad doživljava istu sudbinu. Zbog toga smo bili prinuđeni da više puta najavama i organizovanjem obustave rada pokušamo da zaštitimo naša prava. Tako je bilo i ovoga puta - posle mesec dana bezuspešnog pregovora od 7. maja smo stupili u generalni štrajk."

Zahtevi štrajkača su sledeći:

- isplata tri zaostale plate,
- uplata neuplaćenih obustava,
- isplata starih dugovanja prema radnicima i
- poziv na pregovaranje radi potpisivanja kolektivnog ugovora.

"Naši zahtevi su minimalni i opravdani. Nadamo se da će poslodavac imati sluha i dobru volju da kroz pregovore što pre dođemo do rešenja prihvatljivog za sve. U protivnom bićemo prinuđeni da ostanemo pri svojim zahtevima do kraja. Štrajk su zajednicki organizovali izvršni odbor samostalnog i nezavisnog sindikata Frad-a u Aleksincu." - stoji u saopštenju koje je stiglo na adresu naše redakcije.

Ovo je gostujući u jutarnjem programu Radio Aleksinca, potvrdio i predsednik Nezavisnog sindikata u ovom preduzeću Zoran Miljković.

On je naglasio da poslovodsvo neodgovornim ponašanjem nije ispoštovalo protokol potpisan prošle godine, kada su radnici takođe bili nezadovoljni dinamikom isplate zarada i najavio da će zajedno sa kolegama iz Samostalnog sindikata sada u svojim zahtevima ići do kraja, tačnije do ostvarenja svih prava garantovanih Zakonom o radu i kolektivnim ugovorom.

- Situacija je teška, na žalost. Posle štrajka koji je bio februara meseca prošle godine, i potpisanog sporazuma, poslodavac nije imao nameru to da ispoštuje i umesto da situaciju dovodi u bolje stanje, došlo je do kašnjenja zarada. Tridesetog aprila radnici „Frada“ su primili drugi deo decembarske zarade. Banke su uzele svoje i radnici su za vreme prvomajskih i uskršnjih praznika ostali bez dinara u džepu.

Radnici su 26. aprila organizovali štrajk upozorenja kojim su zahtevali isplatu jedne i po plate da bi nastavili sa radom. Međutim, kako ti zahtevi nisu ispoštovani, preduzeće je od danas u generalnom štrajku, kaže naš sagovornik. Više ne traže samo platu i po, već isplatu svih zaostalih zarada.

- Nisu samo to zahtevi – duguju članarinu sindikatima, a imaju i neka dugovanja prema radnicima od pre tri godine. Tražimo i potpisivanje novog kolektivnog ugovora. To su sve zahtevi koje poslodavac mora da ispuni da bismo mi prestali sa štrajkom i počeli da radimo. Svi mi želimo da radimo, međutim, teško je raditi bez novca.

Sindikalac Miljković je danas ukazao i na činjenicu da su svi radnici “Frada” od februara ove godine zaposleni u sestrinskoj firmi “Frad filteri international”, a da je u nekadašnjem aleksinačkom gigantu ostao samo jedan zaposleni – direktor Branimir Zabunović.

- Po našim procenama, oni su tim potezom hteli nešto da izbegnu – ili obaveze prema radnicima, ili prema državi. Posle svih neuspelih privatizacija na teritoriji opštine Aleksinac mi se bojimo da će sudbina „Frada“ biti ista kao sudbine „Fahopa“, „Ei-paka“, Mehanike i drugih firmi. Ne piše nam se dobro – ističe predsednik Nezavisnog sindikata Zoran Miljković.

 

Mi, radnici nekada svetskog giganta za proizvodnju filtera smo stupili u generalni štrajk! Zašto?

- zato što od januara nismo primili platu
- zato što nam mesecima nije upisan doprinos
- zato što nam gazda daje 6 dinara dnevno za topli obrok
- zato što gazda ne zeli da potpise kolektivni ugovor, sindikate ne podnosi
- zato što je firma preregistrovana na neku novu adresu, jer je danim au blokadi, pa ne znamo ni kako nam se sad firma zove
- zato što je pred sudom preko 30 predmeta tuzbi radnika
- zato što svakog dana radimo, filtere proizvodimo maksimalnim kapacitetima  a mesecima ne primamo platu

video...

Komentara: 7


# štrajk Frad Branimir Zabunović Zoran Miljković
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zasto opstinari ne smu da se ukljuce 07.05.2013.
  Zasto opstinari iz Aleksinca nece da se ukljuce da rese problem radnika Frada? Pa zato sto su svi namireni od strane direktora pa ne zele da se sukobljavaju sa njim, a radnici jadni sami i po ko zna koji put niko im nece pomoci, sramota

 • (+0) (-0)

  Goran 08.05.2013.
  Bravo radnici! Budite istrajni jer od nemanja plata nema gore!

 • (+0) (-0)

  rokson 08.05.2013.
  Svaka Vam cast sto ste smogli snage da se suprotstavite tako podlom gazdi kakav je Vas , nemojte odustajati od svojih zahteva i sve pohvale za obadva sindikata .

 • (+0) (-0)

  srdjan 09.05.2013.
  samo napred. borite se ako niste zakasnili.

 • (+0) (-0)

  nikola 10.05.2013.
  Svaka cast radnicima koji strajkuju a one koji i dalje rade za gazdu trebalo bi da je sramota jer se ovi sto strajkuju bore i za njihova prava a ne samo svoja . Samo napred i isterajte pravu istinu na videlo , od toga kako je prodat ;;FRAD;; pa do malverzacija koje cini gazda , SRECNO !

 • (+0) (-0)

  x osoba 10.05.2013.
  Trebalo bi prvo doci u frad i videti ko kako radi i da li je uopste i zasluzio da primi platu,svaka cast izuzecima ali takvih je jako malo...nije u redu sto plate kasne ali isto tako nije ni u redu nista ne raditi spavati na poslu,citati novine,gledati internet itd.a traziti neka svoja prava.....sve se moze postici dogovorom,ali i za to treba razgovarati sa pametnim ljudima,koji znaju da razmisle i nadju zajednicko resenje a ne sa svakavim olosima,zbog kojih kasnije najgore prodju neduzni......I podrzavam direktora sto je rekao da su neradnici,u pravu je....Samo napred,FRAD postoji i postojace i bez vas :}

 • (+0) (-0)

  vladislav 11.05.2013.
  Postovana osobo ,,X,, kazite molim vas ko su ti sto ne rade a primaju platu , mozda ste upravo bas vi ta osoba koja je lepo placena ali izgleda da samo prica ko sta radi gazdi i kojoj saamo cipele vire iz .....


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}