Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ima gorih i od naše opštine...

rss

22.11.2012. Izvor: Radio Aleksinac

Opština Aleksinac je na najnovijem spisku razvrstavanja opština po razvijenosti svrstana u treću grupu, što bi značilo da je napredovala, pošto se prethodno nalazila u najnerazvijenijoj četvrtoj grupi.

Ima gorih i od naše opštine...

U aleskinačkoj lokalnoj samoupravi kažu da će o eventualnim posledicama ovakvog svrstavanja govoriti sledeće nedelje, kada obave određene razgovore sa republičkim institucijama. Predsednik SO Aleksinac Grujica Veljković je ukratko kazao da je kod drugih došlo da većeg osiromašenja nego kod nas i da kriterijum nije bio razvoj opštine.

Vlada Republike Srbije, na osnovu ekonomske snage, lokalne samouprave rangira u četiri grupe. Od 150 opština, čak 40 je u ekipi izrazito nerazvijenih, čiji je stepen razvoja ispod 60 odsto republičkog proseka.

”Plasman” se određuje pomoću niza merila - broja stanovnika, stope nezaposlenosti, visine sopstvenih prihoda opštine, broja preduzeća.

U Stalnoj konferenciji gradova i opština slažu se da je broj nerazvijenih opština veliki, ali ističu i loše kriterijume na osnovu kojih se dobija državni novac.

- Loše je što se novac deli na osnovu imaginarnog stepena razvijenosti i to treba što pre promeniti – smatra Saša Paunović, prvi čovek Paraćina i predsednik Konferencije.

Paunović je dodao da gubitak statusa nerazvijene opštine znači i manje redovnih prihoda iz budžeta, a o kolikom će se smanjenju raditi, znaće se tek posle sastanaka koje će čelnici lokalnih samouprava imati sa predstavnicima države.

Komentara: 5


# Aleksinac opština Grujica Veljković Vlada Republike Srbije SO Aleksinac
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  realista 22.11.2012.
  ovo je neka greška , nema gorih 100% , ni gorih ljudi ni gore opštine , a od svega , najgore vlasti i crne budućnosti

 • (+0) (-0)

  turista 22.11.2012.
  to je zato sto se mi bavimo turizmom pasmo napredovali .da nije turizma nacisto bi propalli . budzet se puni neverovatnom brzinom sledece godine prelazimo u prvu grupu . samo nam treba kancelarija za turizam da turisti imaju gde da se informisu . ne bi bilo lose da se tamo zaposle neka deca od ovih iz otisa steta da se ne nagrade zasluzni za ovaj napredak .

 • (+0) (-0)

  dobrivoje 23.11.2012.
  dobar doprinos novih vlasti za pocetak, tako je bilo i u Milovanovo vreme , ista priča, samo da Aleksinac dobije što manje para od republike , propali smo načisto

 • (+0) (-0)

  vucko 23.11.2012.
  turisticke organizacije spanije italije grcke i hrvatske salju svoje turisticke direktore na obuku u nas grad da ih nasa direktorica otisa nauci kako da unaprede turizam . oni su odusevljenji nasim prihodom od turizma . obuka ce se odrzati u dva dela . prvi u lipovcu a drugi na jezeru .

 • (+0) (-0)

  Dika 10.12.2012.
  Salu na stranu ali samo se od Djunisa do Nisa nista ne desava,obidjite blizu i siru okolinu svugde se nesto desava i maju po neku proizvodnju , mi nista.Merosina , Blace, prokuplje Visnja , Sljiva ,Ritopek, Tresnja Udovice,Breskva, zravinje dvorane Jagodu , Mekis, Lubenicu , Drenova Papriku , Paradais , Krastavac itd. Analizirajte nase politicare od 90-ih pa do danas, dali je bio eko sposoban da pokrene nesto???


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima