Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stara novogodišnja priča

rss

14.12.2015. Saša Marković Gidra

Kao i svake godine u Aleksincu stara priča. Nema novogodišnjeg dočeka na gradskom trgu i tako već dugi niz godina.

Stara novogodišnja priča

Na ovu situaciju smo se skoro svi navikli, a videćemo da li će glavna ulica biti okićena adekvatno novogodišnjim praznicima, ili sa polugorećim ukrasima i cirkusnim sijalicama. Predstojeću prazničnu situaciju bar malo će da poprave uređeni gradski izlozi u radnjama koji će nas podsetiti da ipak živimo u gradu, ako je Aleksinac uopšte grad.

Ono što se sigurno može primetiti jeste da proslava Nove godine Aleksinčanima sve teže pada. Besparica, svakodnevni problemi, visoki procenat nezaposlenosti, a i sama „mrtva“ atmosfera gradskim ulicama, doveli su do toga da kako kažu mnogi od nas „nema šta da se slavi“.

To potvrđuju i ovadašnji gradski kafići kojih u glavnoj ulici ima u pozavidnom broju. Ni jedan ne organizuje proslavu, nijedan ne ne nudi neku vrstu zabave, a kamoli da izbaci ponudu kao nekad za „najluđu“ noć. Ne tako davno su ovi isti objekti još pre proslave Svetog Nikole, bili ispunjeni rezervacijama, a danas se sve promenilo mnogi neće ni da rade za doček 2016 god, a kamoli da nešto organizuju.

Šetajući ulicama, na reklamnim plakatima sam video da u pojedinim gradskim kafana, ipak, će biti dočeka Nove godine. Cene se kreću od 2000 dinara, pa na gore u zavisnosti šta se u ponudi nalazi.

Zato dragi moji sugrađani izvolte, ko voli neka izvoli. Čini mi se da će topla kućna porodična atmosfera opet pobediti.

Znači treba da shvatimo, gradskog dočeka naravno neće biti, organizovanih proslava u kafićima neće biti, a možda neće biti ni Nove godine, jer i u njoj će biti opet sve postarom.

Petarde, prskalice, vatromete i ostali arsenal naoružanja u ruke pa „udrite“ po staroj godini, nije bila dobra zaslužila je to.

A što se tiče „Gradskih otaca“ toplo im preporučujem da se prošetaju na 25 km, od Aleksinca u susednu opštinu Ražanj i vide kako treba da se okiti, ulepša i dočara novogodišnja atmosfera, pa će nam možda Nova godina svratiti u naš grad. Za to vreme mi ćemo da okitimo novogodišnju jelku, a dali će nešto biti ispod nje, to ćemo da pitamo Deda mraza.
 

Komentara: 4


# proslava Ražanj Nova godina Saša Marković Gidra Gidra Deda Mraz
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+24) (-2)

  Milan 14.12.2015.
  Odličan tekst !

 • (+4) (-3)

  samo covek 14.12.2015.
  Sa svim ovde napisanim se slazem, ali cak i da bude nesto organizovano, na jos nevidjenom trgu u aleksincu, sumnjam da ce iko doci. Prvo iz razloga sto aleksincani nemaju tu naviku, a drugo sto niko nece da se smrzava na trgu. Prosto to je ljudima dosadilo. Ko god je bio jednom na trgu za docek to je ujedno bio i poslednji put. Imamo nesto sto se naziva docek srpske u Zitkovcu, tu se uglavnom skupe pijanice i cigani, jer niko normalan nece da se smrzava celo vece... Sutradan kao da je bomba pala, nered na sve strane. Kapiram da ako bi se ista odrzalo u Aleksincu bilo bi jos vise negativnih komentara nego sada.

 • (+15) (-2)

  Dimitrije Stojadinovic 14.12.2015.
  BRAVO MAJSOTORE!

 • (+33) (-1)

  Komentator 14.12.2015.
  Iz pouzdanih izvora saznajemo da Nova Godina neće ni doći u Aleksinac...Bar dok su ovi "napredni" na vlasti.


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}