Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Алексиначкој болници успешно извађен тумор од осам килограма

rss

13.01.2019. Д. Алихоџић, Вечерње новости

Лекари у алексиначкој болници спасли деведесетогодишњу старицу, која упркос свему није губила оптимизам. Бакина велика жеља за животом задивила хирурге, који су из њеног стомака извадили тумор од осам килограма

У Алексиначкој болници успешно извађен тумор од осам килограма

Екипа Опште болнице у Алексинцу, на челу са примаријусом Мирославом Миљковићем, успешно је у четвртак оперисала тумор јајника који је био тежак осам килограма и угрожавао је рад осталих органа у трбуху. Подвиг хирурга је утолико већи, што пацијенткиња из алексиначког села Врело има 90 година и тешка је тек 52 килограма. Постоперативни ток иде добрим током, каже примаријус Миљковић.

У својој дугогодишњој хируршкој каријери Мирослав Миљковић каже да није имао изазовнији случај, јер су код несрећне бакице ризичне биле не само њене године, него и опште здравствено стање.

– Тумор је тежи од 10 одсто њене телесне тежине, и не само да је имала болове, већ јој је и живот био угрожен. С друге стране, постојао је велики ризик да се уведе у анестезију, али је анестезиолог Младен Стојановић одлично урадио посао – предочава др Миљковић.

Лекарима је несумњиво од значајне помоћи била и велика воља за животом ове старице, која их је молила да је оперишу „па како јој буде“.

– Поносни смо на њу, јер нам је свима дала лекцију како се треба борити за живот и никада не одустајати, без обзира на безнадежност ситуације и године – наводи овај хирург, коме су током операције помагали хирург Влада Стевановић, анестезиолог Стојановић и инструментарке Данијела Димитријевић и Плана Милетић.

Миљковић каже да је занимљиво да је ово други случај за непуне две недеље да су оперисали „џиновске туморе“. Мало млађој пацијенткињи из Сокобање уочи Нове године извађен је тумор тежак нешто више од пет килограма. Узорци оба тумора послати су на патолошка испитивања и чекају се налази.

УВЕДЕНИ ЛАПАРОСКОПСКИ ЗАХВАТИ

У алексиначкој болници поносни су на чињеницу да су током прошле године увели и лапароскопске операције и да су од августа оперисали 25 пацијената. Такође, већ годину дана имају доста успеха и на пољу колоноректалне хирургије.

– Имамо велику подршку колега из нишког Клиничког центра, пре свега професора Мирослава Стојановића и Драгана Михајловића.


# Данијела Димитријевић Општа болница Драгана Михајловић хирургија тумор Мирослав Миљковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима