Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ово су опасне дроге које су већини људи и даље велика непознаница

rss

11.01.2015. Др Марко Јовановић

Свет је свакога дана богатији за десетак нових, опојних супстанци. Ово су неки од најопаснијих наркотика.

Ово су опасне дроге које су већини људи и даље велика непознаница

Када би радили некакву поделу дрога, могли бисмо их поделити на природне и синтетичке (међу које спадају и све популарније "дизајнерске" дроге). Будући да се сваког дана створи неколико таквих нових синтетичких наркотика, тешко је пратити шта се и како конзумира, па их поделимо по општој препознатљивости.

У прву категорију спадају кокаин, хероин, ЛСД и слицни препарати. У другу групу бисмо могли ставити супстанце попут мескалина, МДМА или у последње време често спомињаног "крокодила". Последња категорија су пак дроге које су вецини света и даље велика непознаница, иако се у неким случајевима користе већ вековима.

  1.  

  2. ДМТ - Божја дрога

У суштини се ради о врсти неуротрансмитера триптамина, који се сам иначе налази у нашем телу (у врло малим количинама), а много је чешћи у биљкама. Управо коришћењем биљака богатих овом супстанцом, древно шамани добијали су своје визије, западни свет почео да упознаје тек пре 50 година.

Како делује: ДМТ је по својој структури сличан псилобицину из психоактивних печурака, па се од ње халуцинира и добија се добро расположење. Она отприлике пола сата скоро потпуно одваја од стварног света особу. Реч је о јаким халуцинацијама, путовању кроз време, напуштању властитог тела, разговору са ванземаљцима и са Богом (од туда и назив "Божја дрога").

Колико је опасно: ДМТ и његово деловање на људско тело није истражено, па је незахвално говорити о томе какве опасности ради телу, али тако моћни "трипови" би могли да изазову трајне последице на психу.


ДИПТ - дрога од које чујете траву како расте

Диисопропилтриптамин или ДИПТ је врста триптамина, кога такође можемо да нађемо у нашем телу у малим количинама, спада у групу психоактивних дрога. По свом саставу је слична једној другој синтетској дроги, Foxyu (5-метокси-диисопропилтриптамин).

Како делује: Углавном удара на слух. Звуков који се чују другачије, нешто је много тише, нешто много гласније, понекад се чује и оно што се иначе не чује. Појављују се и лакше визуелне халуцинације!

  1.  

  2. Скополамин - најстрашнија дрога на свету

Реч је о једној од најопаснијих дрога на свету, барем према тврдњама оних који је производе, дилују или су је на несрећу користили. Скополамин је познат и као бурунданга, ђавољи дах или датура, добија се из плодова неколико егзотичних биљака.

У мањим концентрацијама се користи у појединим лековима (углавном против мучнине), али и много познатија опаснија јест његова примена као дроге за силовање и халуциногена.

Како делује: Само један грам чистог скополамина може да убије 10 људи. Дрога је толико јака да онај ко се узме, може и по неколико дана да проведе у тоталном зомби-стању, без икаквог појма о свету око себе.

 

Бромо-DragonFLY - вилински коњиц

Облик молекула ове опасне дроге подсећа на вилинског коњица. То је врста фенилетиламина, синтетизован је тек 1998. године, те се у нешто другачијем облику може да наћи у већини биљака, неке њене слабије варијанте користе се и у терапеутске сврхе. Ово је веома јака халуциногена дрога.

Како делује: Често се упоређује са ЛСД-ом, кажу да је чак 300 пута потентнија од мескалина. Од једног милиграма корисник дроге може да халуцинира и до три дана.

Иако је дрога релативно нова и не толико раширена, већ је однела неколико живота, и то углавном јер се мислило да узимају дрогу слабу.

  1.  

  2. Еторфин

Еторфин је једина дрога са овог пописа која је легална, али искључиво зато јер се користи за успављивање животиња, попут слонова и других великих сисара. Може се добити из стабљике мака, али данас се углавном производи лабораторијски. Њена потентност је огромна, тако да је чак и до 3.000 пута јача од морфијума, што значи да без проблема може да сруши слона, али и усмрти човека. Њу могу да користе научници и ветеринари, а увек долази у пакету са противотровом, налоксоном.

Како делује: Делује слично као хероин, па ће тешка омамљеност и поспаност бити углавном једини ефекти.

Колико је опасно: Ова дрога је веома опасна и чак и сам додир с кожом може да проузрокује предозираност.

 

  1. ГХБ (GHB) или Гама-хидроксибутиратна Киселина

Врло моћна и опасна дрога, која је прилично раширена, понекад је зову и "текући екстази", иако с том супстанцом нема пуно везе, барем што се тиче састава хемијског. Иначе се ради о споју који је саставни део нашег нервног система, а у облику натријумових соли се понекад користи у лечењу нарколепсије и алкохолизма. Углавном се ипак конзумира као дрога, са ефектима који могу варирати од еуфорије до парализе и амнезије.

Како делује: ГХБ се често успоређује с екстазијем сам да НЕ без разлога, будући да делују слично: еуфорија, повећање сексуалне енергије, губитак инхибиција и опште стање љубави. ГХБ има другу страну медаље, па може да доћи до предозирања (поготово ако се комбинује са алкохолом или дрогом неком другом). Како углавном долази у облику безбојне течности, може врло лако да се некоме убаци у пиће, па није реткост да се ГХБ користи и као дрога и за силовање.

Колико је опасно: Може да дође до озбиљних последица, па чак и до смрти.


 

  1. Јенкем

Ова дрога је углавном популарна у Африци (Замбиа). Наиме, локална деца бескућници стружу измет са канализационих цеви, стављају га у посудице и пуштају да ферментзује неколико недеља. Наводно је далеко јефтинија и приступачнија замена за лепак.

Како делује: Углавном се ради о халуцинацијама различитог интензитета, које трају по неколико сати. Наводно је много јачи од канабиса, појављују се визије и врло опасни осећаји неуништивости и неустрашивости.

Колико је опасно: Удисање гасова који настају ферментацијом измета може бити изузетно опасно.


Ових седам наркотика су изузетно опасни и њихово деловање није до краја испитано као ни то какве су последице коришћења ових дрога.

Извор: Вести.Нет


# дрога наркотици Марко Јовановић др
@MarkoodMorave @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима