Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Златни котлић Вакупа 2016

rss

15.08.2016. Младен Јовановић

Сада већ традиционална манифестација, „Златни котлић Вакупа“ одржана је у недељу 14. августа, по трећи пут у Вакупу, селу које се наслања на југоисточни део Алексинца.

Златни котлић Вакупа 2016

По речима Радомора Стефановића, председника МЗ „Вакуп“ и председника организационог одбора ове манифестације, у спремању разних специјалитета у котлићу учествовало је 15 екипа из Вакупа, Алексинца, Ниша, Трњана, Земуна, Београда, Сврљига, Плужина и Сомбора, а сам скуп посетило је преко 400 љубитеља доброг кувања и забаве из Алексинца и околине.

Специјални гости били су победници такмичења у вучењу конопца на претходној Белмужијади, из села Плужина крај Сврљига, који нису пропустили прилику да својим домаћинима и осталим гостима припреме и свој специјалитет  - белмуж.

Такође, један од учесника је био и Зоран Јоњош из Београда, међународни судија у стрељаштву који је и претходних година посећивао ову манифестацију.

По речима главног кординатора и покретача скупа крај Моравице, Зорана Миљковића Шокија, мотив да се у Вакупу одржава оваква манифестације је био тај да село не буде препознатиљиво само по културно уметничком друштву и великом броју стабала дуда, већ и по овако занимљивом такмичењу.

Прво место у кувању гулаша припало је Дејану Јовановићу Бакалеи из Вакупа, друго место заузео је Златко  Матешић из Сомбора, а трећа позиција припала је Драгану Митраковићу из Земуна.

Такмичење је подржала Општинска организација за туризам и спорт (ОТИС) Алексинца. Директорка ОТИС-а, Милена Максимовић, истакла је да је МЗ „Вакуп“ заслужила подршку општине вишегодишњим учествовањем у свим културним активностима у Алексинцу које су биле везане за развој сеоског туризма, сеоске спортске иге и сусрете села. Госпођа Максимовић је нагласила да ће Вакупчани бити учесници и следећих Сеоских олимписких игара, које у септембру организује Савез за рекреативни спорт Републике Србије.

Међу спонзорима такмичења нашли су се и „Рибарство“ Бачки Јарак, као и познати алексиначки трговац Бора „Џула“, који је победнику поклонио „Златни котлић“.

Надамо се да ће ова манифестација следеће године имати још већи број такмичара и посетилаца, додају организатори.


# Милена Максимовић Вакуп котлић Златни котлић Радомир Стефановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима