Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Жедни поред језера

rss

28.08.2012. РТС

Мештани Алексиначког села Бован, надомак истоименог језера, од априла немају воду. Разлог за то су, кажу, неизмирена дуговања за утрошену електричну енергију за пумпу у сеоском водоводу. Они електродистрибуцији дугују нешто више од 3,5 милиона динара.

Жедни поред језера

Због неизмиреног дуговања за утрошену електричну енергију за пумпу у сеоском водоводу, мештани села Бован код Алексинца, од априла немају воду.

Вукоје Мијаиловић, који у штали има око петнестак грла крупне стоке, свакога дана три пута дневно поји стоку водом из бунара.

"Стока попије много воде, плус то је вода из бунара, непрочшћена и загађена вода, па се јавила и болест у кравама", каже Вукоје.

Сваког трећег дана мештани имају воду по сат времена док се не испразни резервоар који сами свакодневно пуне. До многих домаћинстава на брду та вода и не стиже.

"Сналазимо се тако што два пута дневно долазимо на реку и точимо у буриће. Ујутру и вечерас морам опет да дођем, јер крава на 40 степени попије око осамдесет литара воде", прича мештанин Мирослав.

За девет година, колико село има водовод, мештани су рачун за струју платили само једном, и то недавно, свега 60.000 динара. Дуг износи 3,5 милиона.

Председник месне заједнице Братислав Милетић каже да су мештани обавештени, путем предутужења колики је тај дуг, међутим, како каже, половина је само делимично платила дуг, а нико, како каже, није платио цео дуг.

"Половина мештана није дала ни динара, тако да тренутно нисмо у могућности да драстично смањимо тај дуг", каже Милетић.

У Електродистрибуцији кажу да имају велики проблем са наплатом у сеоским водоводима, али да су спремни на склапање споразума.

Мирољуб Јовановић, руководилац сектора за наплату утрошене електричне енергије каже да су спремни на договор, ако мештани уплате 200.000 динара и почну да плаћају фактуру и дуг у ратама.

Рачун по домаћинству износи 350 динара месечно, а ако постигну договор са ЕПС-ом, како кажу, уз тај износ плаћаће и дуг од 1.000 динара месечно, наредних пет година.



# Бован
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима