Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вулин у Тешици: Промениће се законска регулатива

rss

13.02.2015. јужна Србија Инфо, РТС

Oсамостаљивање корисника Геронтолошког центра за смештај особа са интелектуалним и менталним тешкоћама у Тешици код Алексинаца део је пројекта "Отворена капија за нови почетак" који, уз финансијску подршку Европске комисије, спроводе општина Алексинац и Друштво за развој креативности.

Вулин у Тешици: Промениће се законска регулатива

Четворо донедавних корисника Геронтолошког центра за смештај особа са интелектуалним и менталним тешкоћама сада живи у новој кући, Тешици код Алексинаца. Њихово осамостаљивање је један од деветнаест пројеката у Србији, укупне вредности 2,3 милиона евра, којима се уводи 19 нових социјалних услуга.

Кућа у Тешици изграђена је уз финансијску помоћ Европске уније. Четворо станара обављају кућне послове, кувају кафу и, после дугогодишњег живота у дому, кажу да су у овој кући нашли мир.

Осамостављивање је велика промена за њих, зато у кући имају двадесетчетворочасовну помоћ асистената.

У Геронтолошком центру који се налази у непосредној близини куће живи 280 особа са различитим интелектуалним и менталним потешкоћама, а на смештај чека њих четрдесеторо.

Планирано је да се ови људи после шест месеци потпуно осамостале, а да се у ову кући уселе корисници дома спремни за нови почетак.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је данас да питање рада наших грађана у иностранству мора бити регулисано на целовит начин, споразумима са тим земљама, нашом законском регулативом и већим учешћем свих државних органа.

“Закондавна регулатива мора да се промени и промениће се”, рекао је Вулин новинарима и додао да је већ формирана Радна група са социјалним партнерима (синдикатима и послодавцима), као и са представницима Инспекције рада, МУП-а, Министарства спољних послова.

Подсетивши да се овај проблем решава на основу законских прописа из 1998. године, Вулин је рекао да “никоме не можете да забраните да пређе границу, да се не јави и да оде у Немачку или Руску федерацију и тамо ради”.

“Донећемо одгаварајућа правила када је реч о агенцијама за запошљавање, али без ширег напора друштва и склапања одговарајућих споразума са земљама у којима наши људи раде, резулатата неће бити”, указао је он.

Вулин је рекао да ми у суштини имамо само један деташман са Немачком и још два споразума о запосљавању са БиХ и Белорусијом, али да према подацима са којима располажу, још нико није запослен на основу та два споразума.

Министар је рекао да према садашњим прописима послодавац практично не трпи никакве санкције, не одговара ни за шта, није чак дужан ни да се јави министарству.

“То мора да се промени”, нагласио је Вулин.

Вулин је данас у Тешици, крај Алексинца отворио новоиграђени објекат Геронтолошког центра “Јеленац”, који је саграђен у оквиру пројекта “Отворена капија за нови почетак”.

Чланак и видео РТВ Белами


# Алексинац Тешица Александар Вулин Јеленац геронтолошки центар Закон о раду
@VulinAleksandar @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима