Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ветеринарске службе зауздавају ширење афричке свињске куге у околини Алексинца (Видео)

rss

03.02.2021. РТС

Регионални кризни центар за сузбијање афричке куге, који покрива пет округа, са седиштем у Нишу предузима све мере како се болест из алексиначког села Мозгова не би проширила. У том селу за сада је потврђен вирус у два домаћинства, а 11 животиња је еутаназирано. Вирус афричке куге напада искључиво домаће и дивље свиње, људи не могу да се заразе, али могу да буду преносиоци.

Ветеринарске службе зауздавају ширење афричке свињске куге у околини Алексинца (Видео)

У газдинству Петковића нема више свиња. Ветеринарске службе су ту пронашле вирус афричке куге, дезинфиковале простор, а сада Петковићи чекају одштету, која ће, како им је речено, бити у висини тржишне цене.

"Штета је неких 300.000 динара што је за нас повише, јер то није само у грлима него и у одгоју", каже Горан Петковић из Мозгова.

Мештани Мозгова страховали су да ће све свиње морати на еутаназију.

"Поједини произвођачи имају велики број прасиља које производе прасиће малтене за целу општину. Молба је држави ако може то да се испита, да се донесе нека одлука да се изведе неки карантин да не би сва стока била побијена", прича Зоран Ракић из Мозгова.

Постигнут је договор па ветеринарске службе по налогу Регионалног кризног центра тренутно пописују свиње и раде анализе крви.

"Најважнија од свих тих мера је да ће се пратити ситуација, без неких за сада ригорозних мера у смислу еутаназија свиња свих, клања свиња и тако", наводи Мирољуб Марјановић из Ветеринарске инспекције Нишавског округа.

Зоран Раичевић, епизоотиолог Ветеринарског института у Нишу напомиње да људи не могу оболети, али могу механичким путем помија, путем отпадака хране преносити болест, нарочито су томе изложени ловци.

Остале животиње нису угрожене, а за несметан узгој свиња у Мозгову потребно је да 40 дана не буде регистрован ниједан случај заразе.

Извор


# Горан Петковић Мозгово зараза свиње ветеринарска инспекција
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима