Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

В. д. директора "Ресавице": Дошло је до пробоја метана, није било ни секунде времена да се реагује

rss

02.04.2022. РТС

Рудник "Соко" је један од девет рудника који послују у саставу Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља "Ресавица". Вршилац дужности директора "Ресавице" Саша Спасић каже да је највероватније дошло до пробоја метана и да је његова концентрација била 95 процената. Није било ни секунде времена да се реагује, рекао је Спасић.

Фото: архива

Вршилац дужности директора "Ресавице" Саша Спасић рекао је да је истрага у току и да ће по њеном окончању јавност бити детаљно обавештена.

"Најбитније је да су повређени добро, а рудник, ЈП 'Ресавица' и влада брину о тим људима, као  што ће бринути и о породицама страдалих рудара", рекао је Спасић.

Апеловао је на јавност да се не бави спекулацијама и подацима који нису тачни.

"Са највећим процентом сигурности могу да кажем да је дошло до пробоја метана у огромној количини. Такви случајеви су ретки, овакав процената метана, мислимо да је било 95 процената, не верујем да је негде скоро виђен", навео је Спасић.

Каже да је рудник "Соко" у метанском режиму рада и да увек постоји велика могућност да ће нешто непланирано да се деси, због чега је опремљен најсаверменијим системом детекције, праћења и контроле штетних гасова у јами.

"Најсавременија технологија је инсталирана у јами, имамо диспечерски центар који прати концентрацију метана у сваком моменту. Оваква ситуација није могла да се предвиди", навео је в. д. директора "Ресавице".

Истиче и да уређаји за мерење концентрације метана нису показивали ништа што би указивало на трагедију.

"Рудари који су износили страдале другове рекли су ми да после 50 минута, када су су сишли у јаму, она је била у потпуном реду, није било никаквих ломова. Нико није могао да реагује на такву концентрацију метана, која је довела до истискивање кисеоника. Сваки рудар има свог самоспасиоца код себе, пластично речено, држи се на куку. Нису имали ни секунд времена да употребе тог самоспасиоца", навео је Спасић.

Рудари овог рудника раде у три смене, а јучерашњој смени било их је 67.

"Приликом сваког силаска у јаму врше се безбедносне и здравствене провере, често се проверавају запослени у вези са алкохолом и психоактивнм супстанцама. Били су адекватно обучени, то је све што могу да кажем. Све што је до руководства у руднику је испоштовано према закону", рекао је в. д. директора "Ресавице.

Данас је Дан жалости у местима у којима су живела осморица страдалих рудара - у Алексинцу, Сокобањи и Трговишту.

Потребна савременија средства за експлоатацију угља

У саставу ЈП "Ресавица" ради око 3.600 људи, а ако се додају и два зависна предузећа, то је готово 4.000 радника, истиче Спасић.

В. д. директора "Ресавице" напомиње да нису у могућности да самостално сервисирају обавезе, већ им у томе помаже држава.

Каже да су, откако је постављен на ту позицију пре осам месеци, исплаћена дуговања према запосленима, укључујући и сменски рад, јубиларне награде, превоз, ренте. Држава је помогла и да се исплати дуг према ЕПС-у.

"Сада имамо нека дуговања, али не толико велика. Опораваљамо се, из реалних прихода исплаћујемо плате зависним предузећима и исплаћујемо дуговања према круцијалним добављачима, која пет година нису измирена", навео је Спасић.

Када је реч о инвестицијама, каже да је приоритет улагање у осавремењивање основних средстава за рад.

"Да би побољшали сигурност рудара и продуктивност потребна су савременија средства за експлоатацију угља", рекао је в. д. директора "Ресавице" Саша Спасић.


# рудари Рудник Соко трагедија незгода
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима