Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Уџбеници, превоз и оброци за 200 ђака

rss

20.10.2014. Данас

У сали Општине Алексинац, у присуству председника општине, наставника и представника донаторских организација, представљен је пројекат Коменски фонда „Помоћ школској деци“, који у Алексинцу спроводе организација Каритас и ЕРСТЕ Фондација.

фото: Радио Алексинац

Ове године ће за најмање 200 ученика из ове општине бити обезбеђени уџбеници, аутобуске карте за превоз и школски оброци. Поред тога, ђаци ће моћи да похађају додатне часове информатике и енглеског језика у оквиру Образовног центра.

Неповољна економска ситуација у алексиначкој општини отежава набавку основних средстава за похађање наставе, услед чега многи талентовани ђаци основних и средњих школа остварују слабији успех или чак напуштају школовање. Захваљујући Коменски фонду, у протеклих пет година више од хиљаду ђака алексиначких школа добило је подршку током школовања, преко реализације пројекта „Помоћ школској деци“.

Подсећајући на незавидну економску ситуацију и висок степен незапослености у овом традиционално рударском крају, начелник Одељења за општу управу и друштвене делатности Општине Алексинац Драган Јовановић захвалио се на подршци и изразио наду да ће нове генерације донети бољу будућност свом граду.

Уз помоћ и сарадњу наставника, педагога и директора алексиначких школа, активисти Каритаса и ЕРСТЕ Фондације настоје да ђацима пруже подршку у успешном савладавању наставних активности и стицању нових знања неопходних за даље образовање и усавршавање.

„Поносни смо што имамо могућност да помогнемо вредним ђацима и њиховим родитељима и олакшамо им да успешно савладају све школске активности. Оформили смо Образовни центар у коме ђаци основних и средњих школа имају наставу информатике и обучавају се за напреднији рад са рачунаром, а обезбедили смо и додатне часове енглеског језика. Наша је жеља да алексиначки ђаци ни по чему не заостају у односу на своје вршњаке из других градова у стицању образовања и вештина које данас чине саставни део школовања и надамо се да ћемо им на овај начин пружити сигурнију животну перспективу“, рекао је Горан Жалац, регионални координатор Каритаса за Алексинац.

Пројекат „Помоћ школској деци“ алексиначким ђацима пружа и могућност да се друже са ученицима из околних земаља и стичу драгоцена искуства и знања кроз учешће у мултиетничком кампу за школску децу из Србије, Хрватске, Словеније и Бугарске.

Фокус на младе

Коменски фонд је програм ЕРСТЕ Фондације и Каритаса (Caritas), који се од 2005. године спроводи у седам земаља централне Европе и у Аустрији. Циљ пројеката који су део програма је стварање решења за маргинализоване и сиромашне особе. Посебан фокус је на младима, који се оспособљавају да учествују у друштву приступом образовању, обукама из области животних вештина, саветима за каријеру. У протеклих 10 година, Коменски фонд је подржао око 10.000 особа из угрожених категорија становништва.

Р. Х.


# превоз незапосленост Каритас ЕРСТЕ Драган Јовановић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима