Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Грејачу једина фабрика за рециклажу стакла

rss

23.12.2011. Извор: Танјуг

У оквиру акције "Очистимо Србију", у сарадњи са фабриком за рециклажу "Грејач", данас је покренут пројекат сепарације и прикупљања стаклене амбалаже, а први контејнер је у дворишту владе Србије поставио министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић.

У Грејачу једина фабрика за рециклажу стакла

Тај пројекат ће се проширити, јер ће "Грејач" почети са поделом контејнера, канти и кеса локалима, туристичким објектима и другим генераторима отпада.

"Грејач" у Алексинцу је за сада једина фабрика за рециклажу стакла у Србији, Македонији и БиХ.

Поводом покретања тог пројекта, Дулић је рекао да се стакло може рециклирати неограничен број пута, додајући да се рециклажом само једне стаклене флаше уштеди довољно енергије да сијалица од 100 вати светли четири сата.

Он је навео и да се рециклажом једне тоне стакла уштеди 40 одсто енергије, 50 одсто воде потребне за производну нове стаклене амбалаже и при том се смањује загађење ваздуха за око 20 одсто.

"Овим заокружујемо акцију сепарације, почели смо са папиром, па потом са батеријама, пластиком...", казао је Дулић.

Подсећајући да су рециклажни центри у фази изградње у 20-ак градова у Србији, као и да је већ почела подела кеса за сепарацију сувог отпада, он је најавио да ће их, до краја фебруара, имати на располагању житељи свих 10 централних београдских општина, како би отпад могли да одложе на одговарајући начин.

Дулић је навео да су привредним субјектима, хотелским ланцима и ресторанима подељене кесе, контејнери за сакупљање отпада и да је циљ да се успостави систем да се отпад који може да се рециклира проследи у рециклажне центре.

Он је указао да је кључни проблем рециклажне индустрије раније био недостатак инфраструктуре и финансијских средстава, али сада се стање променило на боље и омогућени су повољни кредити за рециклажну индустрију.

У згради Владе Србије обавља се сепарација различитих врста отпада на месту настанка, а према речима Дулића, 90 одсто стакленог отпада који се генерише у зградама и институцијама владе шаље се на рециклажу.



#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима