Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стоматолошка ординација за инвалиде

rss

03.04.2010. Блиц (С. Т. | Фото: Б. Пуљевић)

У Србији само пет одсто стоматолошких ординација има приступ за слабо покретне и особе са инвалидитетом. У само три града у Србији постоје мобилне стоматолоске екипе које су у стању да пруже адекватну услугу непокретним особама.

Стоматолошка ординација за инвалиде
Само пет одсто ординација има приступ за слабо покретне

Просечан број степеника од улаза у здравствену установу до стоматолошке столице је 25. Екстреман случај је Алексинац, где је стоматолошка амбуланта на трећем спрату и потребно је прећи 60 степеника. Постоји и још један проблем, а то је што стоматолошке услуге за ову категорију становништва нису више о трошку здравственог осигурања. Чињеница је и да мало ко од њих има посао, тако да већина нема ни финансијске могућности да оде код зубара.

Из тог разлога невладина организација Хуманитарни медицински кутак и аустралијска амбасада покренули су акцију „Осмех за све“ с циљем да се током ове године отворе три стоматолошке ординације намењене особама са инвалидитетом.

Аустралијска амбасада је донирала део опреме за ординацију. Тренутно је у току акција куповине аутоклава, апарата за стерилизацију инструмената.

- Циљ акције је да се у првој години рада ординације збрине 6.000 најугроженијих особа са инвалидитетом. Важно је и да се у пројекат укључи што већи број колега било из државних или приватних ординација. Када би свака ординација у Србији донирала по десет бесплатних услуга месечно, 200.000 тешко покретних људи би у току само једне године решило своје проблеме са зубима - каже др Маје Анђеловић из ове организације.

Пројектом је предвиђено да ординација ради 40 радних сати недељно. Пет дана по осам сати. Просечан број дневних интервенција био би 20. Радило би се по заказивању - сваки пацијент би имао свој термин. Око 2.000 пацијената би на годишњем нивоу било прегледано, што представља успех.

Оно што је још важно јесте да би свако од донатора могао кад год хоће да види шта се у том тренутку дешава у ординацији. Дневно би се слао извештај о раду на увид донаторима.


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима