Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Радник рудника „Соко“: Више рудара спрема се да да отказ

rss

05.04.2022. Н1

Више рудара из рудника Соко спрема се да да отказе јер су приморавани да силазе у јаму иако су мерења показивала да може доћи до несреће, сазнаје Н1.

Фото: архива

„На рударе у руднику Соко већ дуже време вршен је велики притисак, нарочито у последњих месец дана, да силазе у јаму упркос томе што им, по пропозицијама са којима су сви били упознати, силазак није био безбедан“, тврди за Н1 извор из рудника и наводи да су запослени али и породице повређених и страдалих, притиску тек сада изложени.

Сматра да ће, ипак, бити доста оних који ће јавно „тек проговорити“.

"Много рудара и запослених још ћути јер су под кредитима, веома зависни од рада у Ресавици, односно руднику Соко. Али, знам за неколико њих који се више неће враћати, има оних који су на боловањима и само је питање дана када ће дати отказ", каже наш извор и посебно напомиње да су сви они веома свесни да обављају рударски, "а не неки салонски" посао, али такође врло добро знају да процене када су им животи непосредно угрожени.

"Последњих месец дана су рудари у Сокобањи упозоравали на дешавања која обично претходе појави метана, али не - морали су да силазе и копају као да се ништа не дешава", описује радник који за сада жели анонимност.

У петак се, подсетимо, десила велика несрећа у руднику Соко којим управља Јавно предузеће за ископ мрког угља Ресавица. Тада је у једну од јама избио метан и усмртио осморицу рудара, уз 19 повређених.

Концентрација метана је била толико висока, како је тада на лицу места речено - преко 90 одсто, да су се рудари буквално угушили.

Повређени су лакше прошли и многи су већ на кућном лечењу.

Јуче је у алексиначком Дому културе одржана комеморација погинулима, јер је већина страдалих била из тог места.

Извор


# рудари Рудник Соко трагедија незгода
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима