Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поплаве у околини Алексинца

rss

22.04.2010. Танјуг, Бета

У Алексинцу, на мерном месту код моста забележен је максимум водостаја који је износио 447 центиметара. Према проценама људи који се баве мерењима, од поноћи се очекује стагнација воде и нивоа реке Јужне Мораве и на подручју Алексинца.

Поплаве у околини Алексинца


Према информацијама општинског штаба за борбу против поплаве општине Алексинац, на удару воде из Јужне Мораве је око 120 домаћинстава у више сеоских насеља у овој општини.

Најкритичније је у Доњем Љубешу и Витковцу, а од села Дражевца, на улазу у општину Алексинац из Ниша, па све до изласка у доњем селу Витковцу, на хиљаде хектара су под водом.

Поглед са стране ствара призор постојања већег броја мањих језера, насталих на површинама где су засејане пољопривредне културе.

Због изливања Мораве, у прекиду је локални пут од Тешићког моста до суседног села у нишкој општини Трнава. Такође је затворен и локални пут од Витковца до Ђуниског моста. Тај локални пут повезује општине Алексинац и Крушевац.

Због продора воде у двориште алексиначке конфекције "Грамер", прекинута је производња, па су радници треће смене и прве напустили фабричке хале. Очекује се поправка трансформатора који је био у кругу фабрике и који је поплављен.

За сада, општинске службе превасходно су се усмериле на заштиту насеља и путева од поплаве, а права процена вршиће се ових дана, али на први поглед очигледно је да је велика штета, како на објектима, тако још већа на пољопривредном земљишту.

* * *

Из села Ђунис евакуисано 20 домаћинстава

Из села Ђунис евакуисано је 20 домаћинстава, а премештени су и сточни фонд и пољопривредна механизација због изливања воде у сливу Јужне Мораве, саопштено је из крушевачког Штаба за ванредне ситуације.

У том делу искљуцена је и електрична енергија, а заустављен је и саобраћај на делу регионалног пута Крушевац-Алексинац-Ниш и обезбеђено дежурство ватрогасно-спасилачке јединице, неводи се у саопштењу.

Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде прогласило је ванредно стање због поплава у том делу земље.

За евакуисано становништво обезбеђено је снабдевање водом из цистерни и евидентиране потребе за храном и здравственом заштитом.

Током ноћи дежурале су екипе хитне помоћи, а данас ће их обићи екипе здравствених радника и ветеринарске службе, каже се у саопштењу.

Од Ђуниса до спајања Јужне и Западне Мораве код Мојсињских планина, хидролшка служба Републичког хидрометеориолошког завода ноћас је забележила пораст водостаја за 693 сантиметра.

Начелница прогнозе вода Нена Ковачевић рекла је да је ноћашњи прилив воде у корито Јужне Мораве на том потезу представљао кулнминацију.

Водостај је сада у стагнацији, а током дана би, према прогонозама, требало да дође до мањег опадања.

Коментара: 0


# Алексинац Бованско језеро саобраћај Моравица поплава ванредно стање
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима