Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Зашто ћути Јоргованка - Хитно донети мере против дужничког ропства!

rss

22.01.2015. Инфо служба Двери

Поводом последњих дешавања око кредита у швајцарским францима, као и поводом ћутања НБС и Јоргованке Табаковић по том питању двери предлажу хитне мере: 

1. укинути валутну клаузулу (да би терет ризика био распоређен и на државу и банке, а не само на дужнике) 

2. омогућити стечај над имовином физичких лица (да би се заштитило право на основну егзистенцију дужника)-||-

 

Двери, у циљу спашавања грађана дужничког ропства, предлажу да се хитно усвоје спасоносне мере – укидање валутне клаузуле и омогућавање личног стечаја.

Покрет Двери захтева од гувернера НБС Јоргованке Табаковић да прекине ћутњу и одговори на наше јавно питање: у којој валути је банка повукла средства за кредите у швајцарским францима. Ако је то учињено у еврима, што потврђује ћутање гувернера, онда је то основ за политичку и законску одговроност одговорних!

Двери, у циљу спашавања грађана дужничког ропства, предлажу да се хитно усвоје спасоносне мере – укидање валутне клаузуле и омогућавање личног стечаја.

Према подацима НБС скоро сваки трећи стамбени кредит одобрен је у швајцарским францима, а сваки седми кредит у Србији је у овој валути. Укупне обавезе кредита у францима су 1,1 милијарда евра, од тога су милијарду евра - хипотекарни стамбени кредити.

Грађани су у дужничком ропству, а држава која је искључиво бринула о интересу банака, кроз уста НБС, поручује да „олакшавање положаја корисницима кредита у швајцарским францима, значи преношење ризика и трошкова на банке, НБС и државу.“ Тако је НБС потврдила да је њен задатак да штити интересе глобалног финансијског капитала и да му омогућава да одржи колонијални статус над грађанима и државом.

Време је за потпуно супротну политику. Пошто валутна клаузула омогућава банкама да максимализују свој профит и сав ризик економских токова пребаце на дужника, њу треба одмах укинути и све кредита који су везани за стране валуте превести у динаре. Такав потез су успешно спровели Мађарска и Исланд. Такође, треба омогућити лични стечај, или прецизније речено, стечај над мовином физичких лица, који треба да обезбеди нови финансијски почетак за дужника, кроз ослобођење од плаћања преосталих обавеза и изузимање имовине из извршења. Ослобођење од плаћања преосталих обавеза подразумева да савесни дужник није у обавези да измири преостали дуг, осим за она потраживања која нису изузета од ослобођења (на пример по основу издржавања). Овим правним нститутом успоставља се правичност, и терет кризе равномерно расподељује на државу, банке и грађане.Лични стечај имају земље ЕУ, САД, Канада, Аустралија, али се он не дозвољава грађанима Србије.

Ове две мере су један од најважнијих корака повратка суверенитета државе и народа, и из односа према истима показаће се ко заиста води политику у националном интересу.

 


# Двери Јоргованка Табаковић НБС Швајцарски франак
@SPDveri @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима