Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење за медије алексиначког СПС-а

rss

15.06.2011.

Привремено руководство општинска организација СПС у Алексинцу огласило се поводом недавно завршене седнице Скупштине општине Алексинац, као и реакција у јавности након ове седнице.

Саопштење преносимо у целости.

Саопштење за медије алексиначког СПС-а
"Седница Скупшине општине одржана дана 13.06.2011. године пробудила је велико интересовање и изазвала различите коментаре на, ионако, немирној и нестабилној политичкој сцени Алексинца.

Несмењивање двојице општинских већника, од којих је један (плаћени) смењени функционер СПС-а, кога је странка опозвала са те политичке функције, изазвало је велике полемике, а што је још очигледније тек ће изазвати и праве потресе у већ отвореним политичким превирањима и дисфункционисању локалне власти, ако се та власт може тако идаље звати, а коалиција на власти бити надаље владајућа коалиција.

Наиме, и поред свих, рекло би се у том тренутку, и минималних коректних коалиционих договора о реалној потреби промене два члана већа у интересу функционисања локалне самоуправе са бар још мало части и достојанства, на седници Скупштине није дошло до опозива јер за одлуку није било довољне већине.

Догађај је нанео огромну политичку штету и довео у питање даље функционисање локалне власти, односно, спремност и способност локалне власти да овако радећи, ради уопште у интересу грађана, као и да ли уопште и има већину.

За СПС изнађење није неоправдано, јер је очигледно да моралне норме немају оквире, да се, зарад личних интереса, коалициони договори не поштују, и да је ово демаскиран до краја начин како појединци у власти или борби за власт (са својих моралних висина), на прави начин артикулишу своје ставове и методе рада, врло далеке од политике а још мање од плаћених функција и поверења и интереса грађана.

Можда за неког, овакав потпуно непримерен, али организован, потез, и нагодба са истином, има утемељење у флрксибилности, прагматичности и оправданости опстанка на власти по сваку цену појединих локалних моћника и самозваних политичара , али у потпуности руши дигнитет власти-интелектуално, политички и морално, представља потрошену карту и завршиће на дубокој маргини без политичке опције.

Овим саопштењем, јавно изражавамо и манифестујемо своје неслагање са оваквим непримереним покушајима без лицитирања и мере, којима поједини партнери, из још увек важеће (али не за дуго) некоалиције, покушавају да поврате осећај сопственог значаја по сваку цену.

Не прихватамо самоиницијативно нерационално размишљање, свеколико организовано деловање и никакве бахате функционерске ксенофобије, несарадњу и неслогу, јер мора да постоји јасна црвена линија докле може да се иде. Знамо о којим невредностима и околностима се ту ради и ка каквим ефектима се тежи, и зато се ограђујемо од оваквог смишљеног, спекулативног и грубог покушаја политичко-манипулативног преусмеравања незадовољства и последица нефункционисања система..

Овим путем у потпуности осуђујемо политичку асиметрију, убрзану трговину и неутемељено понашање појединаца у власти, који желе да изврну руглу оно што је добро и што Социјалистичка партија у Алексинцу ради у локалној власти, а има капацитет да то и даље чини на прави начин уз поштовање и разумевање грађана.

Ставови и деловање Социјалистичке партије уливају поверење и наду да ће СПС испунити своју дужност у свом делу вршења власти, чиме ће бити испуњена сврха нашег бављења политиком. То нас обавезује на аутономност и без икакве наклоности, по сваку цену, према осталом делу коалиције, пошто је очигледно да власт не може да обезбеди континуитет у функционисању, која је вреднија од било чијих функција.

Из наведених разлога упозоравамо досадашње коалиционе партнере да и до сада нисмо били лакеји, и кад будемо исцрпли све методе, а то је врло близу, мораћемо да прибегнемо радикалном приступу и облицима одбране општих интереса, на које се све више заборавља, поиграва са њима или неуважава њихов значај.

Нема никакве сумње да је за СПС неприхватљива даља неопрезна, огољена и неодговорна политичка некоректност и дезоријентисаност у остваривању договорене политичке доследности.

Нечувено је и немогуће не схватити какву опасност представља понашање на последњој седници Скупштине и каква је смутња завладала у нашем јавном и политичком животу.

Због тога што добро знамо ко и како води и нашта су све спремни појединци режима, перспективе су суморне а промене неминовне, Социјалистичка партија је спремна да подржи све снаге које су спремне и могу и желе да средини донесу неминовне промене у функционисању локалне самоуправе у интересу и на част грађана општине Алексинац" - стоји у саопштењу Привременог руководства Општинске организација СПС у Алексинцу.



# СПС
@socijalisti @


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима