Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење за јавност алексиначких социјалиста

rss

06.10.2011.

Србија је европска земља, и зато је окренутост Србије ка европским интерграцијама логично настојање да се смање притисци, потврди и ревитализује европски идентитет државотворне слободне нације. Определити се за Европску унију не значи затворити се за обострано корисне односе са другима.

Саопштење за јавност алексиначких социјалиста

На самиту Србија–ЕУ, који је ових дана одржан у Београду заменик премијера Србије и лидер СПС-а Ивица Дачић оштро је полемисао са државним секретаром за европске и иностране послове Аустрије о случају Косова и могућности поделе јужне покрајине. Према његовим речима, решење за косовски проблем је одржавање међународне конференције која би подразумевала разграничење.

Овај нови став СПС везан за решавање статуса Аутономне покрајине Косово и Метохија наишао је на велики ођек у јавности, мада није први пут саопштен. СПС инсистира на решењу које поштује међународне принципе, али уз неопходност да се учини све да Србија оствари националне и државне интересе, а то је да истовремено постане члан ЕУ, а да то не учини на штету националних и државних интереса.

Објашњење лежи у новој, прагматичној и реално утемељеној политици СПС о којој се не знају сва опредељења, а чију ће исправност социјалисти у наредном периоду тек потврдити. Зато је данашње саоп{тење Социјалиста Алексинца посвећено програмским ставовима везаним за међународни положај Србије, виђен очима СПС.

Данас су у међународним односима на делу напетости између тежњи за доминацијом и тежње за партнерством. Положај Србије је изузетно тежак јер је изложена непрекидним условљавањима и захтевима.За промоторе новог сведског поретка Србија је главни виновник разарања и злочина у грађанском рату на просторима некадашње заједничке државе. Насилним издвајањем Косова и Метохије и признањем његове државности од најмоћнијих земаља Запада, Србија је постала прва и за сада једина држава којој је на тако драстичан начин угрожен државноправни субјективитет.

У својој новијој историји Србија је била сведок развоја и смене поредака моћи и полигон за утицаје великих сила, често са веома тешким последицама по развој, живот људи и опстанак нације. У тим вртлозима Србија је увек тежила међународној позицији која респектује њену слободу и самосталност. Основни проблем Србије данас је, са једне стране, исконска тежња за очувањем самосталности, а са друге стране, спољни захтеви за доминацијом.

Историјски и цивилизацијски, а не само географски, Србија је европска земља, и зато је окренутост Србије ка европским интерграцијама логично настојање да се смање притисци, потврди и ревитализује европски идентитет државотворне слободне нације. Определити се за Европску унију не значи затворити се за обострано корисне односе са другима.

Коопреативност уместо послушности. Достојанство уместо ината и пркоса. Самопоштовање уместо самопрезира. Поштовање својих вредности без ароганције према вредностима других. Култура дијалогом уместо силе. То су принципи којима ће се социјалисти руководити да би се одржали и изборили за своје место у заједници слободних народа. Они су темељ свести о јасној граници испод које се не сме и неће ићи у прихватању захтева, ма од кога долазили, у одбрани територијалног интегритета и суверенитета државе.

Ово је део програма који нуде социјалисти, уверени да је остарив и у интересу огромне већине грађана. Зато позивамо на деловање, а што нас буде више, успех ће бити извеснији.


Коментара: 15


# СПС Србија Ивица Дачић Косово и Метохија
@socijalisti @


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+1) (-0)

    Cinderella 07.10.2011.
    Man'te se više ovih besmislenih saopštenja! Sredite tu bruku od opštinskog odbora!

  • (+1) (-0)

    Srdjan 08.10.2011.
    Ako Dača se slučajno oglasi da je Kossovo i M,nezavisno,kakav bi stav vi zauzeli po tom pitanju?Mislim jel bi dali ostavke i povukli se demonstrativno zatraživši njegovu smenu ili bi ....., to bio i vaš stav......Onako,čisto me interesira,razmišljam da posetim vašu političku organizaciju i eventualno se učlanim ako me ubedite da ste dosledni kako tvrdite....Delujete mi jako pošteno...Ono doduše ni ostali politički činioci ne zaostaju u poštenju....Na ovako malom prostoru ,ovoliko poštenja i doslednosti, to je stvarno zadivljujuće.....Poštena neka država......

  • (+1) (-0)

    Cinderella 09.10.2011.
    Sjaše Kurta da uzjaše Muja...

  • (+1) (-0)

    Ivan 09.10.2011.
    Za gospodina koji će se možda učlaniti u SPS- ako želite da Vas u Aleksincu predstavlja trgovac koji urinira po sebi oduzet od alkohola po kafanama, onda ostanite stvarno dosledni sebi i politici koja Vam se dopada. Mislim da stvarno doooobro razmislite kome ćete dati svoj glas, jer ćete taj teret na sebi nositi naredne 4 godine.

  • (+1) (-0)

    93.86.230.141 11.10.2011.
    Izem ti partiju kojoj je Muja predsednik!!!! I ja sam čuo da se upišavao po kafanama skoro, bruka, bre!

  • (+1) (-0)

    Ивана 11.10.2011.
    Када чита човек, надам се нормалан, ова саопштења, просто му није јасно ко их пише, обзиром на кадровска решења која СПС у Алексинцу има и на наступе председника на АЛТ ТВ. Вероватно овим саопштењем желе да објасне контрадикторне ставове свог Председника, у стилу - хтео је да каже...
    Ја морам да похвалим овај сајт јер за разлику од Алексинац Нет-а, онај други NEWS има готово безобзирну и невероватну цензуру. Не можете оставити коментар уколико она садржи критику на рачун СПС-а, али када је Димић и компанија у питању можете да кажете шта год желите. Па,то квазидемократско популарисање грађанских сајтова на коме можете "као" да кажете све што желите, само је потпуна бесмислица јер очигледно власници сајта не заузимају неутралан став и недозвољавају да критикујете оне које вероватно подржавају, приватно или пословно.
    Елем, да се вратимо на СПС: редовно пратим ова саопштења - поптуно сам уверена да је ово став једног човека, тог јединог писменог и искуственог СПС активисте у Алексинцу. Мислим да председник и не разуме пола од онога шта у њима пише, али бирало га је наводно чланство, па ето им га.
    Да ли уринира по кафанама по себи или не, уопште није битно, а и застарела је вест...има он пуно таквих алкохоличарских бисера...
    Главно питање је - где су СПС-ови кадрови, млади људи, стручњаци који гризу, имају ауторитета, знају све падеже и искуство нису збирали у кафанама? ГДЕ СУ ВАМ,БРЕ, КАДРОВИ???? Збрали сте све кусо и репато, сачувај ме боже, ко су вам одборници, већници, заменици директора, чланови УО?
    Кријете потпуни неуспех, нерад и рејтинг који вам је испод 0, оваквим саопштењима? Ништа нисте бољи од ДСС, Радикала и ових ПУПС-оваца, жали б

  • (+1) (-0)

    Srđa 11.10.2011.
    A bre jel ovo stvarno bilo što pišete za kafanu?

  • (+1) (-0)

    mr 12.10.2011.
    Gospodo komunsti sjasite vise. Dosadni ste. Greska je sto vas nisu iskorenili kad je trebalo. Ne bi sad bilo ni Muje na vlasti ni ovih koji ga kukavicki opanjkavaju po sajtovima, jer su od njega izgubili na stranackim izborima.
    Vi ste ostaci Milosevicevog tamnog vilajeta, koje su yuti trenutno iskoristili. Uskoro cete tamo gde vam je mesto - U PROSLOST.

  • (+1) (-0)

    Cinderella 12.10.2011.
    A ko je stvarno izgubio a ko dobio na stranačkim izborima, kada svi znaju kako su sprovedeni? Stranački izbori su bili farsa. A ovom što smetaju komunisti, pa želi da sjašu, ne mora da čita njihova saopštenja i komentare, ako mu to toliko smeta.

  • (+1) (-0)

    Srdjan 12.10.2011.
    A od koga je to on izgubio izbore kada je bio jedini kandidat?

  • (+1) (-0)

    Poljoprivrednik 12.10.2011.
    Ja mislim da ovaj sps ne može više nikada da bude šta je bio. A i pogledajte ovaj njihov Dačić koliko se usilio i šta sve govorii. Što se ovih u Aleksincu tiče, samo da kažem da sam se lično iznenadio sa ljudima koji su izabrani, a u razgovoru sa ljudima vidim da su svi razočarani ovim novim rukovodiocima. Onno i nije novo, nego opet sve stari kadrovi. I u pravu su ovi što kažu da nemaju nikakav ugled. Ali, ko pa u ovu opštinu ga ima? Jedino neko sa strane da dođe i da proba da napravi nešto, otvori neku firmu, zaposli ove ljude. Ovo što se piše ovde, ako je tačno prava je sramota,kao i onaj porno snimak. Ništa nije onda bolji od Dimića sa njegovom bulumentom. Ja ne znam za koga ću da glasam, možda za ovog Ljajića, jedini mi on od svih izgleda pošten. Dok se sete nas poljoprivrednika biće kasno, ali jedino da se ovajdimo pred izbore.

  • (+1) (-0)

    Srdjan 13.10.2011.
    Interesantno je šta se sve , u poslednje vreme ovde pojavilo. Vrlo čudno.
    Idu izbori, dolazi neko spreman da pred kamerama sa celom "bulumentom ", sučeli argumentovano mišljenja o celokupnoj situaciju u Aleksincu,počev od 1990 zaključno sa poslednjim kreditom iz 2011, da se pogleda u oči sa svim prevarantima,hohštaplerima i iluzionistima, koji su izgleda od silnih upravnih odbora,uzetih dnevnica,mesečnih prinadležnosti u iznosu od neto 102 000 dinara NA IME PLATE, mobilnih računa, i špartanja evropom radi navodnog dovodjenja investitora u Aleksinac, tralala la pričica, zaboravili na realan život, i blizu 8000 nezaposlenih ,5200 penzionera sa 73% ispod republičkog proseka primanja, koji ih potpuno razotkriva kao obične prevarante, zaboravili šta običan svet želi.Državu ,i grad pre svega,ALEKSINAC,gde je red rad i disciplina na prvom mestu.Gde fabrike rade!Gde narkomani ,secikese i bitange,alkoholičari i autokrate nemaju mesta u javnom životu već pred istražnim organima.

  • (+1) (-0)

    Ivica Aleks 14.10.2011.
    Nije vreme za prazne reči: Res, non verba!dovoljan je pogled u svoje ogledalo.
    Za neke SPS jos uvek predstavlja duboku traumu i bolno secanje, zbog cega uvredljivo mesaju cinjenice i socijaliste nazivaju nizom rasom i nemoralnom vrstom ljudi. To su oni koji ne zele da uce, ne znaju, niti hoce da rade vec bez iskre grize savesti uvek druge okrivljuju. Na druge upiru prstom.To banalno vredjanje i nipodastavanje raznoraznih laznih "analiticara","blogera" i slicnih licemera i samoobmanjivaca je batrganje po strani od svih puteva i naduvavanje prozretih lazi.
    Uprkos ovim zamisljanjima SPS je priznao svoje greske, izvukao pouke,oslobodio se iskrivotvorene proslosti, i sa novim programskim opredeljenjima i nacelima, novim i starim ljudima, kao i sa mnogo muka i problema, hrabro i iskreno krenuo u borbu za (od mnogih zaboravljene) interese gradjana.Ovo je pocetak i socijalisti ce u narednom periodu opravdati svoju spremnost da mogu da vide i dalje i dublje i zato zasto negativni predzak

  • (+1) (-0)

    Ivica Aleks drugi put. 15.10.2011.
    Naravno da je komentar odgovor onima iz vilajeta,koji su ostali ucveljeni, slepi i izgubljeni u sopstvenoj pogresno adresiranoj mrznji, koja im je jedini zivotni lajt motiv u nemustoj ali okrenutoj naglavacke istini, bez prihvatanja realnosti i nemoci priznanja protoka vremena i nove realnosti.
    Za ostale "diplomatske intervencije" koje mogu biti pozitivnije, bez spekulacija i taktiziranja SPS jeste sa problemima.To je neodrzivo ali cemo naci odgovarajuca resenja.Nezadovoljstvo i zabrinutost se prevazilazi ukljucenjem u trazenje resenja. Vrata su otvorena, a poziv vazi za sve.Smrt fasizmu

  • (+1) (-0)

    Srdjan....... 15.10.2011.
    ALEKSINAC, parlamentarni izbori, političke stranke, predizborna kampanja, Prestrojavanje................
    Koliko vas se razume u politiku i gleda malo dublje ,sem uskostranački i lični interes?
    Koliko vas prati, od instalacije TZV DEMOKRATIJE -1990 do 2011 šta se dešavalo sa Srbijom i Aleksincem, kako je padala privredna aktivnost, uporedo sa rasprodajom resursa, a istovremeno narastao dug Srbije i sam Aleksinac propadao?
    O koliko partija je reč ,koje se rotiraju 21 godinu, vodeći Srbiju sve boljim putem?
    Kakvi političari su u pitanju,sa kakvim kredibilitetom,ličnim i profesionalnim referencama i kakvim znanjem o ekonomiji i privredjivanju, van politike?
    Ovde se izgleda sve menja sem kamenja, i svesti gradjana. Doduše to i nije u interesu političkih činioca.
    Porazmislite vi malo bolje o realnom životu i gde vam se nalazi država i grad,kakva vam(nam) je budućnost?.Bez TV-a.... Što se tiče SPS-a,PRESVLAČENJA,ogledala, i tralala pričica,to je štivo za školarce...


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима