Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење Двери поводом позива отпуштених радника Фрада

rss

27.03.2015. Инфо служба Двери Алексинац

Представници повереништва Двери у Алексинцу су се јуче одазвали позиву отпуштених радника алексиначког Фрада, који су покушали да конференцијом за штампу свој проблем представе широј јавности.

Саопштење Двери поводом позива отпуштених радника Фрада

Када кажемо "алексиначки Фрад", данас то звучи као метафора, јер по ономе што смо јуче тамо чули од отпуштених радника и на основу документације коју су доставили нашим представницима, Фрад се налази негде изван Алексинца. "Правна држава" коју стварају разни политиканти годинама уназад је таква да ви можете да видите зграде у улици Петра Зеца, али да вас на основу папирологије убеде да сте психијатријски случај, да видите фатаморгану и да је Фрад у ствари негде у Мајамију, Београду или ко зна где. Прича коју смо јуче чули о Фраду је у ствари парадигма пропасти једног друштва. Једне системске пљачке, лоповлука, мафијашког система и мафијашке приватизације која је спроведена не само у Фраду и Алексинцу, него широм Србије. Спрега тајкуна и политичара који су били на заједничком задатку распродаје ресурса, распродаје Србије. И који су и дан данас на том задатку.

Једног гиганта који је 50 година био међу 10 најпрофитабилнијих фирми на овим просторима, један бренд којим се Србија поносила, претворили су у једно велико НИШТА. А од радника који су уложили свој живот у стварању фабрике направили социјалне случајеве, људе који немају новац да прехране децу, који обољевају и који не могу ни да се адекватно лече. Третирају их као колатералну штету која не може да се избори за своја права, проглашавајући их и за психијатријске случајеве и вршећи над њима психичко, а у једном случају и физичко насиље. На основу свих пресуда и решења имају пуно право да буду враћени на посао, да им се уплате заостале зараде, неуплаћени радни стаж и друге обавезе према њима, али не - не постоји нико у овој земљи ко може и ко сме да спроведе те одлуке. Док сваког дана од представника прошлих и садашњих власти слушате како су стварали и стварају некакву правну државу и праведно друштво, јуче сте од радника Фрада могли да чујете да су се обраћали највишим органима ове земље, представницима власти, полиције, Тужилаштва, судства и да су свуда наилазили на зид, на ћутање и на готово директну поруку да њихов случај нико не може или чак и не сме да реши... Позвали су и председника општине да се појави, али ни он није нашао за сходно да чује њихов проблем. Ваљда је имао толико обавеза да не може да саслуша проблем једне групе радника из своје општине у којој се наводно бори за бољи живот свих нас. Па се онда поставља питање, каква је то држава у којој су појединци или групе и даље изнад ње и јачи до ње. Каква је то борба против корупције о којој нам причају? Где је та правда, где је то спровођење закона? Или када нам говоре о борби против корупције у ствари мисле да ће неки бити заштићени као бели медведи, а да ће се ти закони спровидти само над сиротињом и обесправљеним радницима којима ће сутра у кућу стићи принудни извршитељи да им плене имовину јер нису измирили комуналије...

Много је питања која треба поставити у наредном периоду поводом овог случаја, али и поводом неких других сличних случајева и у Алексинцу и у Србији. Што се тиче радника Фрада ми ћемо и на даље стати иза њих. Не само као политичка организација, него пре свега као људи и суграђани који живе у истом граду. У граду у коме је преко 90 посто људи обесправљено и бије неке своје битке, а у ствари сви једну те исту - битку за преживаљавање. На тај начин смо и упућени једни на друге и само заједничким организовањем и помагањем ћемо у наредном периоду и моћи да се одупремо овом паразитском систему који годинама уназад гута живе људе.

 


# избори Двери синдикат Фрад отпуштања радици
@SPDveri @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима