Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Обележен Дан сећања на изгинуле борце Озренског партизанског одреда

rss

04.02.2015. Општина Алексинац, Радио Алексинац

Дан сећања на изгинуле борце Озренског партизанског одреда обележен је данас код спомен-костурнице испред ОШ „Љупче Николић“ у Алексинцу.

Обележен Дан сећања на изгинуле борце Озренског партизанског одреда

Венце на спомен-костурницу положили су потомци палих бораца, представници општине Алексинац, Уније бораца, Удружења пензионера и Партије уједињених пензионера Србије.

Након тога, 72. годишњица од смрти Одреда чији су чланови, између осталих, били и Дракче Миловановић и Момчило Поповић, обележена је и недалеко од самог места њихове погибије у Суботинцу. За ту прилику, пригодан програм припремиле су и извеле ученице ОШ „Свети Сава“ из Суботинца - Катарина Милојковић, Анастасија Петровић и Сара Ристић.

Историја бележи да су 3. фебруара 1943. године групу припадника Озренско-партизанског народно-ослободилачког одреда, која је уточиште пронашла код партизанских сарадника у Суботинцу, пронашли припадници српске државне безбедности и стрељали их. Међу 10 страдалих партизана били су и истакнути чланови партије из ових крајева, Момчило Поповић Озрен, шумарски инжењер из Алексинца, секретар среског комитета КПЈ за бањски, алексиначки и моравски срез и Миодраг Миловановић Фића, адвокатски приправник из Бобовишта, ранији комесар Озренско-партизанског одреда.

Смрт су овом приликом успела да избегну само два члана ове организације, и то Петар Божанић Душко, рударски радник са Алексиначког Рудника и Драгољуб Петровић Тимошенко, земљорадник из Делиграда.


# Делиград Свети Сава Озренски одред дан сећања борци партизани Сара Ристић Миодраг Миловановић Дракче Миловановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима