Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ново пролеће, проблеми стари

rss

23.02.2012. РТС, Алексинац.Нет

Изградња бедема поред Јужне Мораве, који би штитио од поплаве више од 20.000 људи у Алексинцу, ни две године после поплава које су угрозиле ту општину, још није почела.

Од последњих великих поплава у околини Алексинца прошло је две године, а корито Јужне Мораве у тој општини још није регулисано.

Ново пролеће, проблеми стари

Изградња бедема поред Јужне Мораве, који би штитио од поплаве више од 20.000 људи, није почела, јер Светска банка Србији још није одобрила тражени кредит.

Због тога, ново пролеће житељима алексиначих села на десној обали Јужне Мораве доноси старе проблеме.

Зоран Михајловић из Витковца, чија се кућа налази на 200 метара од реке, спрема се да са породицом 25. годину заредом дочека поплавни талас.

Од последњих поплава, река је померила корито ка селу скоро 20 метара. Санте леда, ових дана оковале су једну од пет скела на Јужној Морави, па ће, са већим водостајем, скелеџије морати да потраже ново место за пролаз људи с једне обале на другу.

Изградња бедема, дугог скоро два километра, која се планира неколико година, још није почела, иако су имовинскоправни односи између власника пољопривредног земљишта и општине регулисани.

Алексинчани, за сада, не треба да брину, јер је ниво воде у акумулацији Бован доста низак. Проблем је једино лед на испусту, које ће рониоци морати ручно да ломе, како би вишак воде из језера отекао кроз корито Моравице које је прошле године проширено и уређено.


# Бован Светска банка
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима