Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кратак животни век Алексинчана

rss

17.10.2012.

Изузимајући северну покрајину, Алексинчани најкраће живе у односу на остатак републике.

Живот у Србији у просеку најкраће траје у њеној северној покрајини, док су најдуговечнија места Житорађа, где људски век траје у просеку 77.6 и Петроварадин са 77.2 године, пишу данашње Новости.

Кратак животни век Алексинчана

Према подацима Републичког завода за статистику о очекиваном трајању живота најмање година у просеку доживе становници Војводине, поготово њеног јужног дела - Беле Цркве, Алибунара... Јужном Банату уз раме су Бечеј, Бачка Топола, Мали Иђош..., док становници Новог Кнежевца, Нове Црње и Чоке у просеку доживе тек нешто преко 70 година.

Од градова из централне Србије, њима друштво прави Алексинац и Црна Трава, где је просек година људског века око 71 годину.

На списку градова са најдуговечнијим грађанима је Нова Варош, где је пројектовани животни век око 76 година, а приближно толико доживе и житељи Бајине Баште, Блаца, Жагубице, Александровца и Димитровграда. Њих следе Сјеница, Ужице, Ивањица, Ариље, где човек просечно убележи више од 75 година.

Подаци, који се односе на прошлу годину, такође показују и животни век у Србији просечно траје 74.22 године. Притом, жене са просеком од 76.8 година, живе дуже, док је очекивани век мушкараца на нивоу државе 71,6 година.

На дужину људског века, према оцени стручњака, поред осталог утичу квалитет живота, стандард, ниво здравствене заштите и чистоћа животне средине.


Коментара: 2


# Алексинац
@ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+0) (-0)

    Mile 17.10.2012.
    Ako im je kratak životni vek što im uskratiste pravo na početno veliko slovo. Imena etnika se pišu velikim početnim slovom: Aleksinčanin, Aleksinčanka...

  • (+0) (-0)

    Bice gore 18.10.2012.
    Sa malim ili velikim slovima bice jos gore. Kakve penzije sa procecnim platom od 100 e.


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима