Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Јужна Морава угрожава куће и оранице

rss

06.03.2018. Бета

Водостај реке Јужне Мораве је изнад границе ванредне одбране од поплава.

Јужна Морава угрожава куће и оранице

Јужна Морава код Ђуниса је изнад границе ванредне одбране од поплава, а због њеног изливања у том месту обустављен је саобраћај на путу Крушевац – Алексинац – Ниш и угрожено је 25 кућа у којима је 27 људи, изјавио је начелник Одељења за послове одбране и ванредне ситуације крушевачке Градске управе Душан Тодоровић.

Он је агенцији Бета рекао да је ниво Јужне Мораве на мерној станици Мојсиње у 12 часова износио 516 центиметара, што је изнад границе ванредне одбране од поплава.

"Саобраћај је на државном путу Крушевац – Алексинац – Ниш обустављен синоћ, река тренутно на том месту расте четири центиметра по сату, тако да је саобраћај и даље у прекиду на тој деоници", рекао је Тодоровић.

Према подацима надлежних служби, на том подручју поплављено је око 100 хектара небрањеног пољопривредног земљишта, а вода је продрла у већину дворишта домаћинстава која се налазе у небрањеном подручју, већину подрума, помоћних објеката и две куће, а за сада је угрожено 25 кућа и 27 људи у Ђунису.

Тодоровић је казао да је у Ђунис јуче допремљено 500 џакова са песком, да ватрогасна екипа коју чине два ватрогасца са возилом и комплетном опремом за реаговање, од синоћ дежура у том селу, за случај да Јужна Морава, услед нарастајућег водостаја, угрози домаћинства, као и да су на терену и комунална полиција, саобраћајна полиција, хитна помоћ и остале надлежне службе.

У приправности је и 12 припадника специјализоване јединице Цивилне заштите за спасавање на води и под водом Одељења за ванредне ситуације Крушевац.

У општини Ћићевац се Јужна Морава излила у атарима села Трубарево и Мојсиње на приобалном делу, али не угрожава домаћинства.

Западна Морава је код Крушевца у подне била на коти 109 центиметара са тенденцијом раста и далеко је од границе редовне одбране од поплава, водостај на Расини опада, а Рибарска река се излила у приобалном делу у Каонику и не угрожава домаћинства.

Бета


# Јужна Морава саобраћај поплава хитна помоћ саобраћајна полиција
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима