Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Смањена казна бившем саветнику у Влади: Због канабиса пет година затвора

rss

28.11.2017. Танјуг

Апелациони суд у Београду смањио је за годину дана затворску казну некадашњем портпаролу и саветнику у министарству енергетике Милану Будимиру и правоснажно га осудио на пет година затвора због учешћа у производњи канабиса у лабораторијама у Алексинцу и Београду у току 2014. године.

Смањена казна бившем саветнику у Влади: Због канабиса пет година затвора

Апелациони суд у Београду смањио је за годину дана затворску казну некадашњем портпаролу и саветнику у министарству енергетике Милану Будимиру и правоснажно га осудио на пет година затвора због учешћа у производњи канабиса у лабораторијама у Алексинцу и Београду у току 2014. године.

Том одлуком која је објављена на сајту суда преиначена је пресуда Специјалног суда којом је Будимир прошле године био осуђен на шест година затвора због кривичног дела неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Будимир је радио је некада радио као портпарол бившег министра рударства и енергетике Петра Шкундрића, а затим као саветник у Министарству енергетике у време министра Александра Антића.

Дела је, како се наводи у пресуди, починио у време док је био запослен у Влади Србије.

Поред Будимира, у овом случају је за три месеца смањена казна Бобану Лазићу који је правоснажно осуђен на пет година и два месеца затвора и новчану казну од 100.000 динара због производње канабиса и недозвољеног држања пиштоља.

Браниславу Михајловићу потврђена је казна од пет година затвора.

Од Будимира ће, према пресуди, бити одузето 6,3 килограма канабиса, седам семенки канабиса, као и средство за производњу и прераду дроге канабис, наводи се у пресуди.

Суд је наложио да се Лазићу одузме 39,9 килограма канабиса и 20 семенки те биљке, а такође и средства за производњу и прераду дроге и пиштољ и седам метака.

Будимир, Лазић и Михајловић су осуђени јер су од јануара до 18. јуна 2014. године у Београду и Алексинцу, поступајући у саставу групе у коју су се удружили заједно са правноснажно осуђеним Невеном Маринковићем, неовлашћено производили и држали ради продаје биљке канабис који садржи психоактивну супстанцу ТХЦ изнад 0,3 одсто, а која се налази на списку опојних дрога и чији су проиводња, промет и употреба забрањени.

Лазић је осуђен и јер је у својој кући неовлашћено држао пиштољ, наводи се у пресуди.

У образложењу пресуде Апелационог суда наводи се да је првостепени суд правилно ценио као отежавајуће околности за Будимира његову упорност у извршењу кривичног дела, као и да је у наведеном периоду био запослен у Влади Србије.

„То налаже обавезу да као представник високих државних институција својим понашањем пружа пример осталим грађанима, што свакако није производња канабиса која је законом забрањена, с обзиром на то да је канабис проглашен за опојну дрогу штетну по здравље људи“, наводи се у одлуци Апелационог суда.

Суд је, међутим, сматрао да су основане жалбе бранилаца који су указали да првостепени суд није дао адекватан значај олакшавајућим околностима за Будимира и Лазића, као и да је дао пренаглашени значај отежавајућим околностима.

Због тога им је Апелациони суд смањио казне, сматрајући да су „довољне за остварење опште сврхе прописивања кривичних санкција ради сузбијања дела којима се повређују или угрожавају вредности заштицјене кривичним законодавством и остварење циљева специјалне и генералне превенције“.

Што се тиче казне да Михајловића коме је потврђено пет година затвора, суд је ценио његово „искрено и коректно држање“ токо суђења, јер је признао све своје кривично-правне радње и описао радње и улогу осталих окривљених, чиме је допринео расветљавању кривичног дела.

Такође је суд имао у виду да је кривично дело извршио у стању смањене урачунљивости.

Будимир је био ухапшен у акцији МУП-а и САЈ 19. јуна 2014. године.


# Београд марихуана Гредетин дрога Милан Будимир Бобан Лазић апелациони суд Бранислав Mихаjловић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима