Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Шарпланинац убио Kристину

rss

11.08.2022. kurir.rs

Основно јавно тужилаштво у Алексинцу подигло је оптужни предлог након трагедије у којој је Кристина Јовановић (68) из околине тог града настрадала од бројних уједа шарпланинца.

извор: Kurir.rs

Оптужни предлог је подигнут против М.К. (64), власника шарпланинца који је 5. децембра прошле године изуједао његову комшиницу Крстину Јовановић, која је дан касније преминула од задобијених повреда.

Терети се за тешко дело против опште сигурности, а тужилаштво је затражило да му се изрекне годину дана затвора. До трагедије, подсетимо, дошло је у дворишту М.К. где су Кристина и њен супруг Слободан пекли ракију у комшијином казану.

- Нисмо страховали иако је шарпланинац био огроман јер је увек био послушан. Кад би му Миле казао да уђе у бокс, увек је то радио, веома је био паметан. Истоварили смо буре са воћем, а ја сам казао Крстини да иде да дотера колица са ситним дрвима да бих потпалио казан. Питао сам Милета да ли ће он избацити џибру или да ја сачекам да испечемо ракију, а он ми је рекао да терам трактор кући и да ће он то учинити.

Не могу да се сетим да ли сам ушао у трактор или сам се налазио крај њега када сам чуо Крстину како је зацвилела. Окренуо сам се и видео како је животиња оборила и скочила на њу. Викнуо сам: "Миле, пас ће да удави Крстину"! Он је зграбио неку мотку, почео да га удара, ја сам јој притрчао, а шарпланинац је гризао за главу.

Нису јој се виделе ни очи, ни нос ни уста од крви. Вукао сам је за руку, али је пас чврсто држао зубима. Миле му је раздвојио чељусти да би је ослободио, а он је онда угризао и њега. Да нисмо били ту да је спасимо верујем да би је заклао - рекао је Слободан.

Баш тада, како објашњава несрећни човек, наишао је његов син Топлица.

- Казао сам му: "Обарај седишта у колима, не питај ништа, мајка ће искрварити". Унео сам је у купатило, умио је и препрао јој ране ракијом, крв је стала. Одвезли смо је у алексиначку болницу, ту су јој санирали ране, а затим је упутили у Ниш на Клинику за пластичну хирургију где је оперисана.

Са њом је у соби била нека жена из Врања која је мојој сестри испричала да је целу ноћ звала и мене и Милета, да је била забринута за нас, да је говорила да идемо код лекара да не бисмо добили тровање од уједа. Сутрадан је преминула. Била нам је ослонац, била је вредна, дочекала је пензију радећи у специјалној болници у Кулини - прича ожалошћени човек.

На одлуку тужилаштва да кривично гони комшију Слободан каже да му је то сасвим свеједно јер Крстину ништа не може да врати.

- Стоји то да није чувао пса како треба, имао је обичај да изађе из дворишта, а да не затвори капију, ту пролазе деца, могло је и више људи да страда. Колико год да га осуде, то за моју Кристину ништа неће променити. Не би ми је било толико жао да је умрла природном смрћу, али ми је непрестано пред очима како је пас зграбио за главу и гризао.

То је било страва, то није пас, него убица, завршила је живот толико сурово, то не бих пожелео ни најгорем душманину. Нисам против паса, ја их исто чувам, али би требало да се спроведе некаква контрола, да се провери како се животиње чувају, посебно те опасне расе паса, да не гину људи као што је страдала моја супруга - закључује Слободан.

Далибор Марковић, директор Комуналних услуга у Алексинцу, саопштио је да се шарпланинац и даље налази у њиховом прихватилишту.


# Кристина Јовановић Далибор Марковић основно тужилаштво напад пса
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима