Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нашао бомбу и покушао сам да је уништи

rss

01.08.2008. Бета

Нашао бомбу и покушао сам да је уништи

Мирољуб Младеновић (64) из Београда повређен је док је покушавао да уништи ручну бомбу пронађену у дворишту  своје викендице у Доњем Сухотну код Алексинца, саопштила је данас Полицијска управа у Нишу.

Мирољуб је задобио лакше повреде ногу синоћ у дворишту куће у селу Доње Сухотно у општини Алексинац. Мирољуб је пронашао ручну бомбу приликом радова у дворишту, а после инцидента смештен је у Клинички центар у Нишу.



ПОКУШАО ДА УНИШТИ КАШИКАРУ

Мирољуб Младеновић (64) из Београда рањен је прексиноћ у алексиначком селу Доње Сухотно приликом експлозије бомбе кашикаре! Младеновић је страдао кад је покушао сам да уништи бомбу коју је пронашао у близини своје викендице. После снажне детонације, један од гелера погодио је Мирољуба у десну ногу, због чега је задржан на лечењу на Клиници за васкуларну хирургију.

Мирољуб Младеновић каже за Пресс да је пре десетак дана пронашао бомбу у близини своје викендице у Доњем Сухотну и да је веровао да може безбедно да је уништи, с обзиром на то да има искуства са експлозивним направама.

- Бомбу сам нашао код оближњег потока док сам чистио грмље. Намеравао сам одмах да је уништим, али је неколико дана падала киша, па сам одлучио да то касније учиним. У четвртак, око 19 часова, кренуо сам до баште да уберем парадајз и тада сам се сетио бомбе. Активирао сам је и бацио према потоку. Склонио сам се иза оближњег ораховог стабла. Сматрао сам да сам довољно заштићен. Међутим, један од гелера ипак ме је закачио по нози - описује Младеновић овај несвакидашњи догађај.

Он наглашава да је, и поред јаких болова, био присебан да сам себи пружи прву помоћ.

- Када сам схватио да сам погођен, рану сам притиснуо руком и довикнуо мајсторима који су нешто радили у кући да донесу завој. Зауставио сам крварење, а они су ме пребацили до болнице - прича Младеновић.

Објашњавајући због чега се одлучио да сам уништи бомбу, Младеновић наглашава да је сматрао да није у опасности јер се и раније бавио експлозивом.

- Мада сам пензију дочекао у Диспечерском центру ЕПС-а у Београду, баратање експлозивом ми није страно. Својевремено сам похађао школу за резервне војне старешине у Задру, а био сам и учесник рата. Сматрао сам да могу без последица да уништим кашикару, али изгледа да нисам био довољно опрезан. Према свему судећи, неки од гелера је рикошетирао ударивши у орахово стабло и погодио ме у ногу - каже Младеновић.

Др Драган Мирић, васкуларни хирург у нишкој болници, каже да је Младеновић имао доста среће јер гелер који се задржао у нози није оштетио ниједан од виталних крвних судова, нити је повредио нерве.

- Пацијенту је из десне ноге извађен гелер, након чега је урађено снимање, које је показало да нема оштећења главних крвних судова нити нерава. На основу урађене дијагностике можемо да кажемо да је реч о лаким телесним повредама - казао је Мирић.

За уништавање експлозивних направа овлашћени су само специјализовани тимови Министарства одбране, којих има веома мало. Процедура за демонтирање експлозивних направа, према речима стручњака у тој области, увек је иста и веома је битно да се поштује.

- Када неко пријави полицији да је нашао бомбу, најпре на терен излази екипа која обезбеђује ширу област око објекта и евакуише људе. На терен потом излази специјализована противдиверзиона екипа, чији је задатак да пронађе и размонтира направу. Демонтирање се врши смрзавањем експлозивне направе помоћу течног азота или се бомба растура воденим топом. Уколико противдиверзиона екипа не може да демонтира бомбу, на терен долазе припадници Војске Србије - каже за Пресс стручњак за уклањање експлозивних направа.

У једном дану прошле године екипа за демонтирање и уништавање неексплодираних убојних средстава Министарства одбране уклонила је три направе с територије сокобањске општине. Из Бованског језера извађена је и демонтирана ручна бомба, док је изнад Јошанице активиран пројектил калибра 76 мм, а из центра села Сеселац уклоњена је још једна експлозивна направа.

(Д. К. - М. Д. Press)



# Доње Сухотно Резервне војне старешине
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима