Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

НКД позива полицију и тужилаштво да хитно открију ко је запалио ауто активисти из Алексинца

rss

30.05.2019. Јужне вести

Брутални напад на грађанског активисту - тако из Националне коалиције за децентрализацију оцењују паљење аутомобила Душана Остојића из Алексинца, који је последњих месеци био против сече дрвореда у овом граду. Зато позивају полицију и тужилаштво да што пре идентификују починиоце и отворе истрагу о могућој политичкој позадини која се крије иза запаљеног аутомобила.

НКД обавестио и Европску комисију о паљењу аутомобила активисте из Алексинца; фото: НКД

Аутомобил алексиначког новинара, стоматолога и активисте је скоро потпуно уништен у пожару, а сам Остојић сумња да му је неко запалио кола због борбе коју је водио против сече стабала у центру Алексинца.

У Националној коалицији за децентрализацију истичу да је реч о бруталном и насилном нападу на грађанског активисту који је предводио грађане у борби да сачувају дрворед, а ова прича отворила је и друга питања и озбиљне сумње о трошењу пара грађана.

О овом инциденту НКД је обавестио и Европску комисију која је у јучерашњем извештају о напретку Србије у евроинтеграцијама била критична према властима због јавних напада на цивилно друштво и независне медије. НКД ће, такође, о овом нападу известити и све релевантне међународне институције које се баве људским правима, као и донаторску заједницу која финансијски подржава развој система правосуђа и система безбедности у Србији - напомињу у НКД.

Истичу да је ово последњи у низу напада на грађанске активисте, који су посебно учестали последњих годину и по дана, док истраге иду необично споро или су потпуно блокиране.

Недостатак медијских извештаја о овим нападима у медијима блиским властима (који чине већи део медијске сцене) додатно забрињава. Нереаговање и спорост институција претварају ове индивидуалне случајеве у систем структуралног насиља у којем држава својим нечињењем штити починиоце ових кривичних дела и подстиче даље насиље у друштву - истичу у НКД.

Зато позивају полицију и тужилаштво да што пре идентификује починиоце напада на Алексинчанина и да их приведу, али и да отворе истрагу о могућој политичкој позадини паљења аутомобила.

Извор: Јужне вести


# полиција Душан Остојић аутомобил пожар Јужне вести сеча стабала главна улица Национална коалиција за децентрализацију
@zubarcina @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима