Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

ДНК методом откривен бомбаш "Српске кафане"

rss

07.04.2012. Извор: Блиц

Зоран Стојковић звани Зоран Каратиста (37) ухапшен је после две године откад је експлодирала ручна бомба бачена у “Српској кафани” у Алексинцу, захваљујући примењеној методи ДНК анализе.

Анализе ДНК омогућавају полицији да буде ефикаснија у борби против криминалаца

У ноћи 19. фебруара 2010. у “Српској кафани” у Алексинцу, у улици Момчила Поповића број 8, весеље је нагло прекинуто кад је нападач бацио ручну бомбу. Експлодирала у празној просторији и нико није озбиљније повређен, али је причињена велика штета.

Полиција и тужилаштво одмах су почели потрагу за тада Н. Н. извршиоцем. У кафани су форензичари нашли осигурач од ручне бомбе “кашикаре” и са ње су касније изоловали узорак за ДНК анализу. Након две године прво је сужен круг осумњичених и утврђено је да један од њих, Зоран Стојковић, живи у Алексинцу у Улици 7. јула, мада је фиктивно био пријављен у Нишу, у Шакорској улици, где га је полиција прво тражила.

Након што је Стојковић нађен, изолован је његов ДНК и упоређен са анализираним узорком нађеним на осигурачу бомбе у “Српској кафани”. Потврђена је подударност ДНК, што је омогућило Вишем јавном тужилаштву у Нишу да поднесе захтев за спровођење истраге против Стојковића, теретећи га за изазивање опште опасности и недозвољено поседовање оружја.

Стојковић је прошле седмице приведен истражном судији Вишег суда у Нишу.

Упркос чињеници да је ДНК анализом утврђено да је држао осигурач бомбе која је бачена у “Српској кафани” у Алексинцу, Стојковић је, како “Блиц” сазнаје, негирао кривично дело. Ипак, истражни судија му је одредио притвор до 30 дана.

За изазивање опште опасности предвиђена је казна је од шест месеци до пет година као и новчана казна, док је за бомбу казна од најмање три године. Ако Стојковићу буде доказана кривица, он ће морати и да надокнади штету власнику “Српске кафане”.

Архива и регистар од јануара 2013.

Нови кривични закон је по први пут сврстао ДНК анализу као доказ, а професор Правног факултета у Београду Горан Илић објашњава за “Блиц” да тај метод анализе изузетно поузадно средство за идентификацију осумњичених.

- Законски је регулисана и форензичарска регистрација осумњиченог. То подразумева узимање отисака прстију и длана, као и брисова делова тела. Узима се и узорак пљувачке, који може ићи на ДНК-а анализу, а у архиви ће се од јануара 2013. године за све осуђене остављати лични опис и фотографија - наводи Илић.

ДНК АНАЛИЗА

- Узима се узорак ткива и биолошких течности: крв, пљувачка и семена течност
- У депозиту суда чувају се сви тргови везани за предмет, а суд може да их повери и полицији на чување
- Трагови са предмета узимају се најчешће брисом, штапићем натопљеним физиолошким раствором

ОДАКЛЕ СЕ УЗИМА

- Са порозних предмета - тканине и одеће
- Зида
- Дрвета



# фотографија
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима