Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Директор Алексиначких рудника: Сви рудари у руднику „Соко“ страдали због гушења метаном

rss

01.04.2022. Данас

“Сви рудари у руднику ‘Соко’ настрадали су од последица гушења, услед повећане концентрације метана. Ниједан од њих нема физичких повреда“, каже за Данас директор Алексиначких рудника Немања Денић. Најмлађи настрадали рудар имао је 31 годину

Фото: Бобан Рајковић / Н1

У несрећи су погинули рудари Д.З. (1979), Н.Т. (1985), Р.Г. (1975), П.П. (1991), Б. Ч. (1966), Б. З. (1967), Б.Ж. (1963) и Б.С. (1988).

Сви рудари који су се налазили у окну у време несреће су извучени, а у болници у Алексинцу збринуто је 19 рудара, три теже повређена.

Према Денићевим речима рударска инспекција тренутно обавља увиђај како би утврдила тачне узроке ове страшне несреће и по окончању увиђаја биће издата званична изјава.

“Према првим информацијама до несреће је дошло због изненадног избоја метана под притиском. И сви рудари који су страдали, страдали су од гушења. У смени је, према незваничним подацима било 49 рудара. Један део њих је из рудника ‘Соко’, а други део су рудари из Алексиначких рудника који су радили на изради рударских прострија“ , каже за Данас директор Алексиначких рудника Денић.

Саша Спасић, директор ЈП ПЕУ Ресавица, истиче да се рударска несрећа у јами рудника “Соко“, догодила нешто после четири сата ујутру у делу лежишта рудника источног поља у трећој смени, приликом редовних радова на експлоатацији угља.

Спасић наводи “да је према још незваничним информацијама, дошло до зарушавања угља у откопној комори ВЕ 3/1 и наглог продора метана у радни простор“.

Драго Милинковић, директор рудника „Соко“, напомиње да су мере безбедности које су предузимане у руднику на највишем нивоу, али овог пута се десило нагло издвајање метана и ништа није могло да се уради… И Денић истиче да се мере максимално поштују али су ово ситуације које је немогуће предвидети.

На лице места поред министарке рударства и енергетике Зоране Михајловић, окупиле су се и породице рудара који су били у ноћашњој смени.

„У име Владе Србије, у име свих нас и своје лично име изражавам саучешће породицама страдалих. Држава ће помоћи колико год је могуће породицама. Ово је тежак тренутак за све људе који су овде, али и за све нас. Инспекција, полиција и сви надлежни органи су на лицу места и раде све што је неопходно како бисмо након истраге знали тачне узроке трагедије”, рекла је Михајловићева.

Извор


# рудари Рудник Соко трагедија незгода
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима