Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ватрогасац сишао у бунар дубок 18 метара да спаси дете

rss

21.12.2017. Телеграф

Лазар С. (11) из Алексинца сломио је само кључну кост иако је пао у бунар дубок 18 метара. Малишана је извукао ватрогасац Благота Кажић ризикујући свој живот јер је током спасилачке мисије на обојицу падало камење из рушевних зидова.

Ватрогасац сишао у бунар дубок 18 метара да спаси дете

На срећу, у бунару није било отровних гасова што је веома честа појава, јер би се у супротном дечак угушио за двадесетак секунди.

Неззгода се догодила у понедељак око 22 сата у алексиначком насељу Потковица док је дечакова мајка Јелена била на слави Свети Никола код свог брата од тетке.

- Лазар је изашао да се поигра са осталом децом испред куће јер му је било досадно на слави. После пар минута мој сестрић је улетео и казао да је упао у рупу. Истрчала сам напоље и схватила да се не ради о рупи већ о бунару... Завриштала сам, али сам ипак била довољно присебна да позовем ватрогасце.

Оно што сам преживљавала док су га извлачили не бих никоме пожелела. Захвална сам ватрогасцима што су га спасили, а највише Богу који ми је сина чудом сачувао – прича Јелена.

Њен брат од стрица Миодраг Васић први је почео спасилачку акцију.

- Дотрчао сам до бунара, чуо сам само кркљање на дну па сам одмах спустио конопац. Прискочиле су и комшије па смо и лампу привезали да би ватрогасци могли одмах да крену са спашавањем – описује Васић спасавање малишана.

За Лазарев спас најзаслужнији је ватрогасац Благота Кажић који је са колегама за само три минута стигао од центра Алексинца до Потковице.

-  Лакнуло ми је када ми је дете из бунара одговорило да ме чује. Иако протокол налаже да употребимо и опрему зарад наше сигурности, за то није било времена па сам одмах почео да се спуштам ка малишану. Бодрио сам га речима: " Не брини, дошли су чика ватрогасци, све ће бити добро."

А и он је био јунак, није плакао, рекао ми је да га боле кичма и леђа па сам га пажљиво везао конопцем пре него што сам колегама дао знак да почну са извлачењем. Били смо негде на средини када се одронио камен из зида, на срећу, њега је промашио али је мене погодио у главу. Ми ватрогасци смо тврдоглави, тако да нисам имао последица - шалио се на свој рачун Кажић.

Малишана је дочекао Кажићев колега Дарко Митић коме је ово била прва акција овакве врсте.

-  Ватрогасцима сам се придружио пре четири године, ово ми је први тако осетљив задатак. Хтео сам ја да се спустим у бунар, али колега Кажић је ипак искуснији па ме је зауставио – казао је Митић.

Како кажу мештани, бунар који се налази тик уз улицу био је покривен само плехом. С обзиром на то да је у власништву комуналног предузећа, јуче је по налогу општинских служби на отвор постављена бетонска плоча.

Лазар се од задобијених повреда опоравља на Дечјој клиници у Нишу.

- Дечак је задобио прелом кључне кости, скенер главе и ултразвук абдомена су уредни, угруван је доста и има огуљотине по телу. Међутим, комуникативан је и није витално угрожен – саопштио је Зоран Марјановић, дежурни хирург у овој здравственој установи.

Д. К, Телеграф


# ватрогасци Свети Никола бунар Благота Кажић
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима