Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинчанин преминуо од маларије

rss

23.08.2013. Јужна Србија Инфо, Курир

Саша С. (35) из Алексинца умро је у нишкој Инфективној клиници од маларије, само десетак дана после повратка из Екваторијалне Гвинеје, где је радио. Ово је први смртни случај од маларије у историји нишке Инфективне клинике.

Алексинчанин преминуо од маларије
Горан Митровић, лекар у Инфективној клиници, каже да је пацијент имао нетипичну клиничку слику, што је отежало постављање дијагнозе.

- Први пут нам се обратио 6. августа због високе температуре, па смо му наложили да уради анализе како бисмо установили од чега болује. Два дана касније смо га примили, имао је константну температуру од око 39 степени - рекао је он.

Међутим, додаје, није имао друге симптоме типичне за маларију, као што су дрхтавица, повремени пад температуре, отицање јетре и слезине. Упркос напорима, пацијент је преминуо 11. августа.

Контрола породице

Смрт је била мистерија све до ове недеље, кад је потврђено да је у питању маларија и то паразит плазмодијум фалципаријум, отпоран на већину антималарика.

Супруга преминулог Сунчица С. у шоку је због изненадне смрти супруга.

- Прошле године отишао је у Екваторијалну Гвинеју, где је радио у грађевинској фирми. Кући се вратио 31. јула, убрзо је почео да се жали на високу температуру, али га ништа није болело. Отишли смо у болницу не слутећи да је смртно болестан. Не могу да верујем да је овако умро човек који никад није боловао - рекла је Сунчица.

Иако инфектолози сматрају да ову болест преносе искључиво комарци, породица преминулог је позвана на контролни преглед.

Опасна промена климе

Теоретски, кад домаћи комарац уједе особу заражену маларијом, он постаје маларичан, и ако се догоди да уједе другу особу, она такође може да се зарази. Ипак, епидемиолог др Радмила Петровић каже да иако је то теоретски могуће, практично није.

- Иако у нашој земљи нема маларичних комараца, није ништа чудно да се људи заразе на другим континентима и дођу овде, где их задеси смртни исход. Таквих случајева има више десетина годишње. На жалост, постоји опасност да се због све топлије климе и код нас у мочварним пределима намноже аутохтоне врсте маларичних комарца. То би било забрињавајуће - каже за "Курир" др Петровић.

О маларији

- Маларија је инфективна болест коју изазива паразит пласмодијум
- Постоје четири врсте тог паразита
- Углавном је има у тропским и суптропским подручјима
- Преносилац паразита, па самим тим и болести, јесте комарац
- 290 милиона људи годишње заразе комарци
- 1,2 милиона људи годишње умре од маларије

 


#
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима