Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Град величине ораха растурио југ Србије, Алексинчани незадовољни противградном одбраном

rss

05.05.2017.

Алексинац је захватило велико невреме, праћено олујном кишом и градом.
Падао град величине ораха.

Фото Данијела Петковић, Фејсбук

Засаде шљиве, кајсије, лешника и другог воћа и винограде јуче је неким Алексинчанима “обрао” град величине ораха који је падао скоро 3 сата. Засад није познато колику је штету невреме направило, јер у нишкој Пољопривредној стручној служби, која је задужена и за територију општине Алексинац, кажу да нису ни знали да је падао град.

Многи Алексинчани су незадовољни како је дејствовала противградна заштита. Не друштвеним мрежама се углавном шпекулише да није дејствовано на време и да је испаљен недовољан број ракета.

У Радарском центру у Крушевцу, који је надлежан за противградне ракете на територији Алексинца, кажу да је на неким мањим површинама на том подручју град јуче био јачег интензитета, али да штета није била велика.

На сајту Републичког хидрометеоролошког завода пише да је у југоисточној Србији данас и сутра на снази наранџасти метео аларм, што значи да је “време опасно” и да временске појаве могу да проузрокују материјалну штету и буду опасне по људе и животиње. Упозорава се да људи буду обазриви и да прате савете које дају надлежне службе.

Фото Ранко Богосављевић

Услед појаве градоносних облака на територији Србије, посебно у пограничном делу слива реке Дрине, укупно је испаљено 436 противградних ракета, саопштио је данас Републички хидрометеоролошки завод.Како је наведено, јуче је по налогу РХМЗ-а дејствовано са 10 Радарских центара, а је највећи интензитет суградице и града регистрован је на територији Љубовије, Крупња, Осечине, Ваљева, Бруса и Алексинца. Из РХМЗ-а кажу да је највише ракета испаљено у Љубовији и Осечини.

Циљ испаљених ракета је обезбеђивање максималне заштите и највећег могућег умањења последица по људе, усеве и другу физичку имовину.

У саопштењу се наводи да ће РХМЗ, као и друге надлежне установе наставити са координисаним активностима како би се у највећој могућој мери избегле или умањиле евентуалне последице елементарних непогода.

Фото Душан Лазаревић, Краљево

Из Министарства пољопривреде и заштите животне средине, такође, подсећају да су њихове стручне екипе на терену како би се што пре приступило процени стања на терену, али и пружили савети и инструкције пољопривредним произвођачима какве агротехничке мере треба да примене.

Јужна Србија Инфо


# невреме Јужна Србија противградна заштита
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима