Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Годишњица битке на Буковику

rss

25.07.2016. Милан Милојевић

У недељу, 24. јула 2016. године на планини Буковик, обележена је 72. годишњица велике победе бораца 14. бригаде, 23. дивизије НОВЈ, над много јачим четничким снагама.

Годишњица битке на Буковику

У недељу, 24. јула 2016. године на планини Буковик, код спомен обележја на Буковој пољани, тромеђа општина Алексинац, Сокобања и Ражањ, комеморативним скупом и полагањем венаца цвећа, обележена је 72. годишњица велике победе бораца 14. бригаде, 23. дивизије НОВЈ, над много јачим четничким снагама.

Скуп је отворио Зарије Димитријевић, члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, и захвалио свим делегацијама које су дошле на овај скуп. Венце цвећа полагале су делегације Републичког одбора СУНБОР-а Србије, Скупштине општине и Општинског одбора СУБНОР-а домаћина прославе Алексинца, а затим делегације Окружног одбора СУБНОР-а Зајечар, Општинског одбора СУБНОР-а Сокобања, Скупштине општине Сокобања на челу са председником општине, Окружног одбора Нишавског округа и Градског одбора Ниш, Општинског одбора СУБНОР-а Ражањ, који ће бити домаћин наредне године, Општинског одбора СУБНОР-а Параћин и Општинског одбора СУБНОР-а Бољевац и Књажевац.

О значају победе на Буковику, али и о данашњим актуелним проблемима борачких организација говорио је Мирко Јордановић, председник Општинског одбора СУБНОР-а Алексинац.

Подсећања ради, пре 72 године, лични изасланик владе у избеглиштву, мајор Терзић мобилисао је око 6000 четника, заузео Буковик како би имао контролу над целим овим делом Србије и покушао да уништи партизане. Иако бројчано слабији, борци НОП-а су храбро јуришали на четнике како би освојили Букову пољану током целог дана 24. јула 1944. године. А онда је Сретен Ћурчић, прецизним поготком из минобацача погодио штаб четника, мајор Терзић је погинуо заједно са још неколико команданата, а четници су се после тога разбежали и више нису били озбиљнија снага на југу Србије.

После комеморативног скупа дружење је настављено код Томине колибе уз традиционални војнички пасуљ.

Коментара: 2


# општина Сокобања партизани четници други светски рат Буковик Зарије Димитријевић СУБНОР Мирко Јордановић Сретен Ћурчић Љубиша Терзић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+8) (-0)

  Dragance 16.09.2016.
  Proslavljena bitka u kojoj je pucao Srbin brat na Srbina brata...Dokle te medjubratske svadje i likovanja nad porazom rodjenog brata?

 • (+1) (-3)

  Genije 21.09.2016.
  Komunistička propaganda. "Непосредно уочи напада, као по договору, четничке положаје почео је да надлеће један бугарски авион типа “ветрењача”, односно “рода”. Оријентир су му биле пободене заставе и цигански оркестар. Овај авион је најпре митраљирао, а потом бомбардовао четничке ровове. Погинуло је неколико бораца.
  Чим је авион одлетео, четничке ровове засуле су гранате бугарске артиљерије из правца Слемена. Истовремено, бугарска артиљерија је гађала четничку резерву код Бовна. Према једној верзији, артиљерију је наводио авион, а према другој, бугарски официри у комунистичким редовима. … Бугари су одложили нови комунистички напад, који уместо у 12 почиње у 13 сати, поново уз снажну минобацачку припрему.
  Четници заредом одбијају два јуриша, а око 13,45 излазе из ровова и крећу низ падине Буковика. Официри су наредили овај јуриш јер није било оруђа којима би се досегли тешки британски минобацачи “џон бул”, а којима су Италијани наносили све веће губитке четницима. Комунисти уводе у борбу још једну резерву и у густим шумама испод Букове Пољане долази до крваве борбе прса у прса. Са комунистичком резервом ту долази и бројна савезничка војна мисија, наводно да “посматра борбу”. Једна мина из четничког минобацача погађа тачно у групу британских официра и њих петоро гине на лицу места.
  Два Италијана, Ђан Марко из околине Венеције и Роберто де Палме из Милана, попели су се на неко дрво и после три-четири покушаја минобацачке мине су погодиле штаб Великоморавске групе корпуса." http://www.aleksinac.net/aleksinac/bitka-na-bukoviku.html


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима