Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексиначке новости: Пијаца на тротоару, инспекција ћути

rss

29.08.2011.

Након што је алексиначко Комунално предузеће одредило да се за потребе продаје сезонског воћа и поврћа користи простор ван Зелене пијаце, на тротоару, без тезги, санитарних услова и поред два контејнера, на захтев Алексиначких новости да прокоментаришу продају под оваквим условима оглушили су се сви надлежни инспектори у Алексинцу и Нишу. Своје мишљење проследио је једино помоћник министра пољопривреде, Ранко Драгнић.

Алексиначке новости: Пијаца на тротоару, инспекција ћути

Питање које су колеге из Алексиначких новости поставиле свим инспекторима у Алексинцу и Нишу, од санитарних преко комуналних до пољопривредних, врло је једноставно:

- Да ли простор у улици Вука Караџића, који је Комунално предузеће одредило за продају сезонског воћа и поврћа, испуњава санитарне услове?

Сви инспектори, њих десетак, објаснили су љубазно да нису надлежни и упутили нас на Министарство пољопривреде, тачније на Сектор пољопривредне инспекције.

Додуше, један од пољопривредних инспектора из Ниша објаснио је да је колега који је надлежан за промет ове врсте прехрамбених производа тренутно на годишњем одмору. Примедбу новинара да је то исто као кад би Деда Мраз отишао на одмор за Нову годину, пречуо је и издиктирао бројеве Министарства.

Алексиначке новости су проследиле фотографије у Министарство и добили следећи одговор од господина Ранка Драгнића, иначе начелника Сектора.

- У вези Вашег питања и достављених фотографија о обављању уличне продаје прехрамбених и непрехрамбених производа упућујем Вас на одредбе Закона о трговини (Сл.гласник РС, бр. 53/2010 ). Према члану 25. Закона о трговини, а који се примењује од 01.01.2011. године Пијаца је посебна тржишна институција која се бави организовањем трговине на мало, путем уређивања, одржавања и издавања специјализованог простора за обављање пијачне продаје робе, као и пратећих услуга.

Пијачна продаја обухвата продају робе нарочито на тезгама, боксовима или посебним продајним објектима, и то свежих пољопривредних и прехрамбених производа, производа домаће радиности и занатских производа, друге робе широке потрошње, као и пружање пратећих услуга. Значи искључиво у "пијачном простору".

Пијаца је правно лице, регистровано за обављање делатности организације пијачне продаје, у складу са прописима о регистрацији привредних субјеката.

Продају на пијаци обављају трговци, значи регистрована правна лица и предузетници, као и физичка лица из пољопривредних газдинстава.

Пијаца је по овом Закону дужна да:

1) Јасно обележи и издвоји пијачни простор од околног простора, као и да видно истакне дане и време пијачне трговине;

2) Обезбеди вагу на којој се врши провера масе купљене робе (контролна вага), да је јасно означи на месту њеног налажења и да омогући лак приступ тој ваги;

3) Обезбеди да лица која продају робу на пијаци имају својство трговца;

4) Обезбеди услове за присуство и рад надлежних инспекција за све време пијачне трговине.

У вези Вашег питања да ли је продаја прехрамбених производа на улици или тротоару санитарно исправна, одговор је да наравно није и да је ризик сваке врсте (здравствени, санитарни, економски и др.) на сваком грађанину - потрошачу уколико купује такву робу на таквим местима, написао је господин Драгнић.


Новинари Алексиначких новости су покушали да прибаве мишљење и разлоге о одређивању овог простора, на овај начин, за продају сезонског воћа и поврћа од стране директора Комуналног предузећа, али нису успели да га до петка поподне контактирају.


# фотографија пијаца министарство пољопривреде Деда Мраз
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима