Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Активности друштва воденичара „Морава“ из Алексинца

rss

16.07.2016.

У време одржавања културно-туристичке манифестације „На Морави воденица стара“, 12. јула 2016. године, одржан је Скуп воденичара, у Инфо–центру.

Активности друштва воденичара „Морава“ из Алексинца

У другој години рада, одржана је редовна годишња Скупштина Друштва воденичара „МОРАВА“ из Алексинца. Извршена је анализа досадашњих активности и упознавање са наредним задацима, у циљу реализације Програма рада ДВМ. До сада су реализовани сви програмски задаци, а до краја године следи озбиљан рад на оживотворењу Пројекта.

„Приче нишавских воденица“, чији су аутори чланови ДВМ, је прихваћен на конкурсу Министарства за културу и информисање Републике Србије. Овим Пројектом добиће се реална слика воденица у Нишавском Округу, самим тим и у Општини Алексинац. То ће бити приказано на сајту, дигиталном мапом.

У другом делу скупа одржана су предавања са темом „Аутохтоне сорте житарица и правилна исхрана, предавач проф. др Небојша Милосављевић из Ниша, као и темом „Аутохтона сорта пшенице – спелта“ о чему је говорио произвођач из Бачког Градишта, госп. Душан Јевтић.

Присутни воденичари и остали учесници добили су одговоре, од предавача, на сва постављена питања из ове области. Уследио је позив за обилазак Газдинства „Спелта“, Душана Јевтића, у Бачком Градишту, где он засејава око 50 Ха пшенице – спелте, припрема семенску робу, прерађује је у брашно, пахуљице и мекиње, али производи и више врста тестенина.

Скуп су успешно организовали чланови Друштва воденичара „Морава“ уз помоћ Општине Алексинац, „ОТИС“-а и УГ “Радиност“ из Алексинца.


# ОТИС на Морави воденица стара воденичари Небојша Милосављевић пшеница Душан Јевтић брашно
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима