Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Дубоке фрустрације ЕУ и УН

rss

16.08.2007. bbc

Посредничка "тројка" Контакт групе је крајем недеље и током викенда обавила први обилазак региона, током којег је најављено да неће износити предлоге за решење косовског питања, већ да то остаје на двема странама.

Саоштено је и да је Контакт група обавезна да поднесе извештај генералном секретару УН 10. децембра. После тог датума ће, по речима представника Европске уније у "тројки", немачћког дипломате Волфганга Ишингера, бити на чланицама Савета безбедности да одлуче о наредним корацима.

Ишингер је, међутим. у недељу у Приштини, како изгледа, наговестио и две промене досадашње политике према Косову.

Подела прихватљива?

Он је пре свега рекао да је и територијална подела прихватљива ако се Београд и Приштина тако договоре, а друга да би приближавање и Србије и Косова Европској унији "могло да зависи од њихове способности да постигну компромис".

Брисел за сада и даље званично тврди да су, бар када је о Србији реч, европска интеграција и решење косовског питања два сасвим одвојена и неповезана питања.

Председник пројекта за југоисточну Европу вашингтонског центра Вудроу Вилсон Џон Ситилидес каже тим поводом за ББЦ да не треба бити изненађен таквим најавама ако се заиста и обистине:

"Уочавам дубоку фрустрацију унутар 'тројке' али и Европске уније и Уједињених нација због нерешеног косовског питања. Посебно због наизглед непомирљивих ставова Београда и Приштине. Пошто верујем да је свима у интересу дипломатско решење, а не решење које је изнуђено насиљем или претњом насиља, мислим да је сада нагласак стављен на испитивање свих могућих опција и сценарија без икаквих предуслова или унапред одређеног коначног решења".

На опаску ББЦ-ија да се до сада о територијалној подели говорило, и говори, као о најгорем могућем решењу због могућих импликација по будућност Македоније и Босне, Џон Ситилидес узвраћа оценом да он на то гледа другим очима.

"Ја на то гледам с потпуно супротног становишта. Свако ко подржава независно Косово истовремено подржава комадање Србије. Ако је комадање Србије прихватљиво, зашто не отићи корак даље и поделити Косово како би се дошло до решења које је прихватљивије Београду. Дакле, у суштини овде није у питању принцип територијалне поделе веч коју територију и где је треба тачно поделити. Истовремено, међутим, верујем да је америчкој администрацији, бар у овом тренутку, веома тешко да учини било шта што би је удаљило од Ахтисаријевог предлога и независног Косова".

О другој најави промене досадашње политике према региону, односно о ставу да би европска интеграција и Србије и Косова могла да буде условљена њиховим договором, Џон Стилидес каже да је Брисел одавно требало да повуче такав, по његовом мишљењу, мудар потез:

" Време је да Европска унија преузме свој део терета и постане утицајан фактор пошто је овде реч о пре свега европском проблему. Унија је та која ће морати да , да тако кажем, живи са исходом овог процеса и буде присутна у региону када Америка, Русија и Уједињене нације оду са Косова. Зато је и важно да Брисел јасно стави до знања и Београду и Приштини да ће њихово евентуално учлањење у Унију зависити од начина на који приступе међусобним преговорима о будућности Косова".

На констатацију да би, уз понављање неопходности сарадње са Хагом, Србија могла да и ово повезивање доживи као још једно, па можда и неприхватљиво условљавање, Џон Ситилидес каже:

"Добро дошли у Европску унију! Европска унија има право да поставља какве год услове она жели свакој држави која тежи да јој се придружи. Овде од Београда с пуним правом захтева да реши веома озбиљан унутрашњи и спољашњи проблем пре него што се учлани у Унију. На Србији је да се одлучи између Косова и Европе, а на Бриселу да буде јасан и да помогне Србији да схвати да је ово друго у њеном сопственом интересу. Наравно, флексибилност морају да покажу и косовски Албанци, којима Запад мора јасно да поручи да никакво насиље неће бити толерисано. Косовским Албанцима би, поред тога, требало ускратити безусловну независност све док не науче да играју по међународним, а не по сопственим правилима".

Нису ли међутим најновије најаве промене политике према региону више последица неслагања Запада и Русије, дакле унутар "тројке", него наизглед непомирљивих ставова Београда и Приштине?

"Решење косовског питања не може да буде наметнуто. Без демократски исказаног пристанка народа Србије и Косова, готово је сигурно да ће поново избити насиље без обзира на све могуће предлоге и претње НАТО-а или Уједињених нација. Зато је важно да преговори трају колико год је потребно да се дође до компромисног решења. Једнострано проглашење независног Косова би уназадило читав регион, у којем би поново могло да избије насиље", процењује за ББЦ Џон Ситилидес из вашингтонског центра "Вудро Вилсон".

Он на крају каже да у случају обнове насиља на Балкану "не треба аутоматски очекивати интервенцију НАТО-а" - пре свега зато што, по његовој оцени, треба имати у виду да је Алијанса преоптерећена обавезама у другим деловима света, али и због неслагања Америке и неких европских савезника о употреби силе у решавању међународних криза.


# Београд ко је ко
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима