Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сведочанство о распаду СФРЈ

rss

03.04.2007.

У институту Вудроу Вилсон у Вашингтону почетком децембра одржана је међународна конференција поводом скидања ознаке тајности са америчких обавештајних процена о Југославији у периоду од 1948. до 1990. године.

Збирка од 34 документа Националног обавештајног савета открива са каквим су проценама располагали властодршци у Вашингтону током бурних година југословенско-совјетског раскола, национализма као кохезионог, али и рушилачког фактора у распаду југословенске федерације, и безуспешних настојања да се успоставе стабилне и трајне институције пре неминовне Титове смрти.

Највише пажње привукао је документ који је практично најавио распад СФРЈ.

Од комунизма до колапса

О ДОКУМЕНТИМА

Политичари у суштини мало обраћају пажњу на процене Националног обавештајног комитета, ма колико оне биле добре и поуздане.

Дејвид Бајндер

Процене америчких обавештајних служби у периоду од Титовог раскида са Стаљином до предвечерја распада СФРЈ, објављене су под насловом "Од националног комунизма до националног колапса".

У уводу збирке коју је саставио Џон Ален, бивши службеник обавештајног одсека Стејт департмента, стоји да је њена сврха, између осталог, да помогне америчким и европским званичницима који се баве обликовањем будућности Балкана јер, наводи се, "рађање шест република није крај, него почетак нове балканске приче".

Један од учесника конференције у институту Вудроу Вилсон и аутор књиге о распаду Југославије, Миша Глени, каже да га је највише изненадило то што су обавештајне процене биле у најмању руку непотпуне:

"Био сам прилично шокиран одсуством детаља у тим документима. С друге стране, ако изузмемо неке очигледне промашаје, интерпретација података и антиципација трендова биле су углавном исправне. Мене је наравно највише занимао документ из 1990. године, у коме је ЦИА изнела предвиђање да ће се Југославија убрзо распасти. Да такав документ постоји сазнали смо из текста објављеног у Нјујорк тајмсу у новембру 1990. године".

Четири кључне тачке

Аутор тог текста, који је у Америци прошао потпуно незапажено али је у бившој Југославији ођекнуо као бомба, био је Дејвид Бајндер:

"Један дипломата, који више није међу живима, рекао ми је да такав документ постоји. Потрудио сам се да од својих контаката у Стејт дипартменту и агенцији ЦИА добијем додатне детаље и потврде. На основу тако добијених сазнања, саставио сам чланак који је у новембру објављен у Нјујорк тајмсу", каже Бајндер за ББЦ.

Документ под шифром НИЕ-1590, од 18. октобра 1990. године, садржи четири кључне тачке: у првој се тврди да ће СФРЈ престати да функционише 1991. године, а да ће се распасти годину дана касније. Друга процена била је да ће Србија блокирати конфедерализацију земље.

Трећа, испоставило се и погрешна, била је да ће доћи до албанског устанка на Косову, а четврта гласи да су "озбиљни међурепублички сукоби мало вероватни, али ће распад бити праћен међунационалним сукобима унутар појединих република".

Погрешне процене

О РАСПАДУ СФРЈ

Југославија је била потпуно споредна тема која никога није посебно интересовала, нити је ико очекивао да ће се претворити у такву ноћну мору.

Миша Глени

Миши Гленију је посебно упала у очи погрешна процена о претећој побуни косовских Албанаца, док је друго много очигледније кризно жариште занемарено:

"То је заиста невероватно, јер сам се ја у то време управо вратио са путовања по Хрватској, Словенији, Босни и Херцеговини, Косову и Македонији. У Хрватској сам наишао на мноштво доказа да се и Хрвати и Срби наоружавају и да су сукоби неминовни. Понегде су већ били и почели. Међутим, у документу Националног обавештајног савета о томе нема ни речи. "

Та, како је Глени назива, "обавештајна аљкавост" била је углавном последица чињенице да Балкан није био ни близу врха спољнополитичких приоритета таданшње америчке администрације - то је било време првог заливског рата, уједињења Немачке и распада Совјетског Савеза:

"Југославија је била потпуно споредна тема која никога није посебно интересовала, нити је ико очекивао да ће се претворити у такву ноћну мору. Не искључујем могућност да постоје и други, још увек тајни обавештајни документи који најављују оно што се касније догодило, али у докуменатима националног обавештајног савета нема ни назнаке да су Американци у то време на било који начин оперативно деловали у бившој Југославији", каже Глени за ББЦ.

"Претерано"

Администрација Џорџа Буша старијег је обавештајну процену да је распад Југославије неминован, и да ће уследити врло брзо, одбацила као "претерану".

Објављени документи показују да је слично било реаговање и на процене из 1947, да предстоји разлаз Тита и Стаљина. Тадашњи подсекретар Стејт дипартмента, наиме, Дин Ечисон, преко депеше америчког отправника послова у Београду великим словима је написао "ГЛУПОСТ".

Дејвид Бајндер процењује да је таква судбина вероватно задесила и документ НИЕ-1590:

"Више бивших обавештајних званичника који су учествовали на конференцији потврдило је да политичари у суштини мало обраћају пажњу на процене Националног обавештајног комитета, ма колико оне биле добре и поуздане. Верујем да се и овај документ изгубио у некој црној бирократској рупи."

САД за очување СФРЈ - до 1991.

О УЛОЗИ НЕМАЧКЕ

Кол и Геншер су систематски радили против консензуса постигнутог између тадашње Европске заједнице и САД - да не треба исхитрено и једнострано признавати прокламовану независност југословенских република.

Дејвид Бајндер

Америка је, додаје Бајндер, све до 1991. године била за очување Југославије:

"Последња процена у овој серији гласи да САД не могу да учине ништа да спрече распад Југославије. То и није било толико необично, имајући у виду чињеницу да је Вашингтон имао утицај на савезном нивоу, док су републике у међувремену успоставиле блиске везе са земљама који су им били својеврсни ментори. Немци су, да се тако изразим, издали остале. Кол и Геншер су систематски радили против консензуса постигнутог између тадашње Европске заједнице и САД - да не треба исхитрено и једнострано признавати прокламовану независност југословенских република".

Бајндер сматра да објављени документи, као и трагична збивања на простору бивше Југославије током деведесетих година, потврђују да Стејт департмент, ЦИА и остале обавештајне службе нису имале јасну слику збивања у том региону. Сличне погрешне обавештајне процене су - са далеко озбиљнијим последицама - пратиле и рат у Ираку.

Циљ објављивања докумената о Југославији и дискусија о њиховом садржају требало би да помогне да се у будућности сличне грешке сведу на минимум.

Збирка обавештајних процена о Југославији од 1948 до 1990. изаћи ће из штампе крајем јануара 2007. године.



# Међународна конференција
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима