Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Dobri mlečni namazi

rss

06.02.2007. Marija Škrbić

Građani Leskovca, Aleksinca, Sokobanje, Vršca, Pančeva, Kragujevca, Obrenovca i Beograda jedu sirne i mlečne namaze vrlo dobrog kvaliteta. U osmom uporednom ispitivanju ocenjena su 23 uzorka ovih proizvoda koji su prikupljeni metodom slučajnog uzorka, i nijedan se nije našao u zoni ekstra kvaliteta.

Ispitivanje kvaliteta sirnih i mlečnih namaza izvršio je Pokret za zaštitu potrošača Beograd u saradnji sa Privrednom komorom Beograd i Veterinarskom inspekcijom. Uzorci za analize kupljeni su 18. i 20. decembra u Leskovcu, Aleksincu, Sokobanji, Vršcu, Pančevu, Kragujevcu, Obrenovcu i Beogradu. Od ukupno 23 uzorka, 14 je iz domaće proizvodnje, a devet uzoraka je iz uvoza.

Mikrobiološke i hemijske analize rađene su u laboratorijama Zavoda za mlekarstvo gde je utvrđeno da su svi uzroci mikrobiološki ispravni. Senzorne analize radila je Stručna komisija Pokreta za zaštitu potrošača Beograd. Svi ispitani uzorci ispunili su propisane norme o higijenskoj ispravnosti i kvalitetu mlečnih i sirnih namaza.

- Uvozni proizvodi su dobrog kvaliteta, a na našem tržištu stalan kvalitet održavaju Mlekara Subotica i Mlekara Šabac. Ono što utiče na lošiji kvalitet jeste i nepoštovanje uslova čuvanja namirnica u prometu. Tako je šabački „Ala kajmak“ u ovoj analizi dobio dve različite ocene. Jedan uzorak kupljen u Beogradu dobio je vrlo dobru ocenu, a drugi koji je kupljen u Sokobanji zadovoljavajuću. Za to ne možete kriviti mlekare, nekada su krivci prodavci koji ih čuvaju na neadekvatan način - kaže prof. dr Zora Mijačević.

Pokret za zaštitu potrošača Beograd juče je potpisao sporazum o poslovnoj saradnji sa Privrednom komorom Srbije, zahvaljujući kome će se analize kvaliteta namirnica u Srbiji sprovoditi dva puta mesečno.

- Ispitivanja će finansirati Pokret za zaštitu potrošača 45 odsto, 30 odsto će izdvajati Vlada i lokalna samouprava, a 25 odsto će biti isplaćivano iz komorskog sistema. Time će ispitivanja biti češća i nadamo se da ćemo na taj način smanjiti nelojalnu konkurenciju, kao i da će najkasnije za godinu i po dana zdravstvena ispravnost namirnica biti ista kao u zemljama Evropske unije - rekao je Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Beograd.


Коментара: 2


#
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 06.02.2007.
  Испитивање исправности уѕорка хране кошта око 10 евра, за бактериолоњку и хемијску анализу. Испитивања на садржај свих штетних материја, се не ради због ВИШЕГ интереса: Спречавања панике, спречавања глади, екстра богаћењу, увозу отписане, или из других разлога забрањене хране за људску исхрану.
  Зато не треба лопова укључити у истрагу, ни финансирати заштиту здравља новцем учесника у тровању и отимању од народа, јер ће НАМАЗ бити увек сладак и лак за гутање.

 • (+0) (-0)

  agvozden 11.02.2007.
  Mikrobiološke i hemijske analize izvršene su u laboratorijama Zavoda za mlekarstvo, a superanalize na Fakultetu veterinarske medicine. Od prikupljenih uzoraka, 39 je ocenjeno pozitivnom mikrobiološkom ocenom, a u četiri uzorka utvrđeno je prisustvo opasne bakterije ešerihije koli u nedozvoljenim količinama. U postupku senzornih analiza utvrđeno je da tri uzorka nisu u skladu sa Zakonom o ispravnosti životnih namirnica. Jedan uzorak eliminisan je zbog prisustva plesni na površini, drugi zbog prisustva stranih materija i mehaničkih nečistoća, a treći zbog tragova nečistoća. Tako je iz postupka ocenjivanja eliminisano ukupno sedam uzoraka.
  -- Nije rečeno koji su to uzorci odstranjeni


[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима