Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пет медаља за Алексинчане на борилачком турниру у Алексинцу

rss

20.12.2021. Алексинац.нет

У суботу, 18.12.2021. одржан је турнир у "submission only grapplingu" под називом "Sub Only Challenge Aleksinac 2021".

Пет медаља за Алексинчане на борилачком турниру у Алексинцу

Grappling је дисциплина слична рвању, а учесници који могу учествовати на оваквом турниру могу бити из различитих спортова: бразилске џиу-џице, јапанске џиу-џице, рвања, ММА и џудоа. "Submission only" значи да се мечеви раде без поена, до предаје противника који је савладан полугом на руку или ногу противника или гушењем. С правом се може рећи да је овакво такмичење једно од најтежих и најзахтевнијих у свету партерних борилачких вештина.

Учествовали су такмичари клубова из целе Србије, а највећи успех је постигао домаћи ММА клуб "Доку". Освојили су чак 5 медаља, две златне, једну сребрну и две бронзане. По традицији, домаћи клуб није учествовао у избору за најтрофејнији клуб, па је пехар за најуспешнији клуб припао клубу бразилске џиу-џице "Лутадор" из Ниша.

Алексинчани који су освојили медаље су:

  • Алекса Милић - злато (кадети, категорија 69 -76 кг)
  • Урош Стевановић - злато, (кадети, категорија 50 - 58 кг)
  • Војин Ковачевић - сребро (кадети, категорија 69 - 76 кг
  • Марко Марковић - бронза (кадети 69 - 76кг)
  • Борислав Милојевић бронза (одрасли, категорија 84 - 92 кг)

Тренер Саша Стаменковић каже: "На првом месту, драго ми је да на турниру није дошло ни до једне повреде током меча. То показује висок ниво знања и утренираности свих учесника турнира. Најлепши и најатрактивнији меч, по мишљењу свих присутних тренера су пружила два кадета из нашег клуба, Алекса Милић и Војин Ковачевић, док је за најкраћи временски период свог противника елиминисао из даљег такмичења Урош Стевановић, такође члан ММА клуба "Доку" из Алексинца. Ови дечаци, а и други наши такмичари су понос Алексинца у овом спорту. Они су освајачи медаља не само на локалним такмичењима, већ су на претпрошлом такмичењу "International Open Cup" у Кули, где се окупљају такмичари из целе Европе, донели три медаље са тог престижног такмичења. Екипа од 4 такмичара из нашег клуба је тада освојила 3 медаље на том престижном такмичењу. Да би вам било јасније: на том такмичењу учествују клубови који имају и преко 200 активних чланова и преко 50 активних такмичара. И мала екипица од 4 дечака из Алексиначке општине оде тамо и врати се са три медаље. То је као да је фудбалска екипа Напретка освојила, рецимо, треће место на Европском првенству у фудбалу.

На жалост, њихов труд и успех је слабо препознат код нас, тако да за прошло такмичење нисмо имали средстава. За прошлу годину, добили смо из буџета 20.000 динара. Као, на пример, удружење плетиља из неког села наше општине. С друге стране, Спортско-рекреативни центар Алексинац је заслужан за ово такмичење данас. Захваљујући несебичном залагању, помоћи и разумевању свих његових радника на челу са директором СРЦА, одржан је овај турнир.

Да поменем још нешто - ММА или мешовите борилачке вештине се, поред овог спорта, састоје и из бокса, каратеа, џиу-џице, џудоа, рвања, тајландског бокса. Можете да очекујете да ће се припадници нашег клуба придружити и такмичењима и из тих области у будућности. На крају, захвалио бих свим такмичарима на учествовању данас и надам се да ће овај турнир постати традиција у нашем граду."


# такмичење Марко Марковић Саша Стаменковић ММА клуб Доку граплинг
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима