Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Новац из буџета добио непостојећи фудбалски клуб

rss

28.10.2017. Јужне вести

Комисија за спорт Општине Алексинац доделила је новац Фудбалском клубу ОФК Напредак 1929 пре него што су они званично регистровани као клуб.

Новац из буџета добио непостојећи фудбалски клуб

Иако је у Закону о спорту наглашено да новац из буџета Града, Општине и Републике могу добијати само удружења која постоје најмање годину дана, Комисија за спорт Општине Алексинац доделила их је Фудбалском клубу ОФК Напредак 1929, чак и пре него што су они званично регистровани као клуб. У 2015. и 2016. години, током којих нису имали права да конкуришу, они су добили више од 3 и по милиона динара.

По Закону о спорту, клуб може добити новац уколико је регистрован у Агенцији за привредне регистре и уколико је делатност обављао најмање годину дана пре конкурисања.

Напредак 1929 уписан је у регистар 24. фебруара 2015. године, док им је новац грађана намењен финансирању у области физичке културе додељиван од јануара исте године. Према овим документима, они су за прву половину 2015. добили 760.000 динара, а већ за други део године 1,5 милиона динара.

Како су се регистровали тек фебруара, они нису могли да конкуришу ни за паре, које су додељиване за целу 2016. годину, с обзиром да се оне расподељују јануара, када клуб није имао годину дана званичног постојања. Ипак, то за Комисију није био проблем и за 2016. годину су добили 1,83 милиона динара.

Председник општинске комисије за доделу новца из буџета за финансирање ове области Драган Јовановић, ипак је тврдио да су они испунили критеријуме за добијање пара, упркос томе што је из приложеног јасно да нису.

Регистровани су пре конкурса и квалификовали су се за конкурс. Ми смо, као комисија, хтели да им дамо средства за општински ранг, као новом клубу. Они су рекли: не, ми настављамо тамо где је био Напредак. Донесите нам документ да вас тамо пуштају у Регион источне Србије, донели документ и комисији је то било довољно - рекао је Јовановић.

Он је додао и да је клуб Напредак 1929 наследник клуба Напредак, који је отишао у стечај, те да такмичење нису почели из најнижег ранга такмичења, већ тамо где је Напредак престао.

Међутим, стечајни поступак против старог Напретка, према подацима са АПР-а, покренут је тек 2017, па га Напредак 1929 никако није могао заменити још 2015. године.

Јужне вести


# фудбал буџет Напредак ФК стечај Драган Јовановић Јужне вести
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима