Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Балканско стонотениско првенство неће бити у Алексинцу

rss

23.07.2016. Радио Алексинац

Иако је Алексинац почетком јуна у Тивту и званично добио организацију Балканског стонотениског првенства за сениоре, овај европски спортски догђај ипак неће бити одржан у граду на Моравици од 18. до 23. августа.

Балканско стонотениско првенство неће бити у Алексинцу

Ово је за Радио Алексинац потврдио и председник Општинског стонотениског савеза Јован Живић.

Живић наводи да је проблем настао због потенцијалног учешћа Косова као независне државе, што се коси са одлукама министарстава иностраних послова и омладине и спорта, на основу којих се Косово на такмичењима у Србији може  појавити једино као аутономна покрајина.

- То је био велики проблем јер Косово у сваком случају неће учествовати као аутономна покрајина, што су нам експлицитно и рекли. Такође, Светска стонотениска федерација је њих признала као независну асоцијацију. Ми у сваком случају не желимо да улазимо у ризик и будемо домаћини једног првенства на коме би Косово учествовало као независна држава. За неколико дана очекујемо и званичну потврду Балканске стонотениске уније да не можемо бити организатори ако Косово учествује као независна асоцијација.

Организатори додају да су неопходне инструкције и дозволе од поменутих министарстава затражили више од месец дана пре самог додељивања домаћинства, али да су одговори закаснили, што је наш савез довело у незавидну ситуацију.

- Ми смо на време, месец и по дана пре кандидатуре, послали дописе Министарству омладине и спорта и Министарству иностраних послова да нас обавесте да ли можемо да аплицирамо, то јест да се кандидујемо за организацију једног тако великог првенства. Али до тог дана, када је заседао Конгрес Балканске федерације, ми нисмо добили никакав одговор и инструкције, што је, на неки начин, њихов велики пропуст и због кога смо и доведени у заблуду. Ако уопште постоји кривица, мислим да је индиректна кривица на министарствима.

Први човек општинске стонотениске организације каже и да је губитком балканског првенства пропуштена добра прилика за промовисање овдашњих привредних, културних и туристичких капацитета. Међутим, у савезу се надају да ће у наредном периоду Алексинац ипак бити домаћин једног европског такмичења, и то највероватније сусрета Србије и Швајцарске у оквиру Европске лиге, у новембру месецу.

Балканско првенство, које је нашем граду првобитно додељено једногласно, према последњим најавама требало би да буде одржано у Румунији.

Радио Алексинац


# ОТИС Јован Живић Стони тенис Радио Алексинац Косово и Метохија спортски савез Балканско првенство Тиват
@


 



Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима