Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Затреће нам семе

rss

18.02.2010. курир

Затреће нам семе

Уколико прихватимо препоруке из иностранства, ратари ће куповати само америчко “терминатор семе”, за производњу штетне хране

БЕОГРАД - Генетски модификована храна ускоро би могла да преплави Србију, а домаћа производња семена по свему судећи биће уништена!

На препоруку међународне организације за храну Кодекс алиментаријус, наша земља из године у годину усваја све више предлога.

 -Кодекс у основи укида природно ратарство. Циљ им је да сву контролу над храном предају америчкој компанији “Монсанто”, која је највећи светски произвођач генетски модификоване хране. Ако се остваре све црне слутње, у року од 10 година у трговинама ћемо имати само генетски узгојену храну - прича извор Курира из једне еколошке организације.

Он наглашава да ће ратари сваке године морати да купује такозвано терминатор семе од “Монсанта”, које има уграђен ген за спречавање даљег размножавања и знатно је јефтиније од природног.

Саговорник истиче и да је Министарство пољопривреде од 2000. године дозволило овој компанији да на пољима у Србији врши истраживања. То потврђује и извештај америчког министарства пољопривреде из септембра 2009. године у којем се износи незадовољство нашим законом којим се забрањује производња и промет генетски модификоване хране.

-Српски званичници препознали су негативне последице, као што је забрана приступању Светском трговинској организацији, и обавезали се да ће променити закон најбрже могуће - пише у извештају. Др Снежана Ољача, професор агроекологије на Пољопривредном факултету у Београду, каже да је “Монсанто” најмоћнија компанија која је уложила огроман новац у намери да својим производима преплави свет.

-Изумели су сојеве кукуруза отпорне на хербициде, тако да их сељак може прскати у недоглед а кукуруз неће увенути, а све биљке око њега ће се осушити - објашњава Ољача. Према њеним речима, због тога ће људи јести храну пуну отрова, а као још једну опасност професорка наводи и то да је “Монсанто” произвођач и генетски модификованих сојева кукуруза и кромпира у којима је уграђен ген из бактерија који производи токсин и на тај начин се штити од инсеката.

-Ако је штетан за инсекте, какво дејство може да има по људски организам - пита се професорка Ољача.

 

Успостављање монопола


Доктор Горан Бекавац, научни саветник из области оплемењивања биљака Института за ратарство и повртарство “НС Семе”, сматра да би усвајање препоруке Кодекса завладао чист монопол на тржишту и да би последице биле вишеструке.

-Искрено мислим да до тога у скоријој будућности неће доћи јер ми је просто невероватно да би неко био у стању тако нешто да учини - каже Бекавац. Он сматра да нашој земљи ништа од америчке технологије која се тиче пољопривреде није потребно, али да “Монсано” са огромним новцем на велика врата покушава да завлада пољопривредном производњом сваке земље.
 

Сигурни губици

У Институту за кукуруз “Земун поље” рекли су нам да би усвајањем препорука Кодекс алиментаријуса домаћа пољопривредна производња сигурно претрпела губитке. Он је апеловао на државу да стане у заштиту Института и тако обезбеди његов опстанак.

-Није само “Монсанто” у питању! Има још неколико америчких компанија које намеравају да пласирају своје производе на нашем тржишту - рекао нам је Горан Станковић, руководилац одељења за оплемењивање из Института “Земун поље”. Он каже да је “Монсанто” са неким својим производима од прошле године већ присутан на нашем тржишту, али да верује да ће људи остати верни домаћем, провереном квалитету. Станковић сматра да од снаге државе зависи да ли ће прихватити утицаје и лобирања великих светских компанија за увођење ГМ биљака.

 

Преузето са сајта: www.kurir-info.rs


# министарство пољопривреде
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима